Обявиха архитектурен конкурс за района на Централна гара

Зоната има потенциал да бъде развита като Вторичен градски център

Прочетена: 81

Столичната община (СО) обяви архитектурен конкурс за преустройството на района около Централна гара София. Той е част от четвъртото издание на Европейските награди за българска архитектура VIZAR, съобщиха от Направление „Архитектура и градоустройство” (НАГ) към СО. Темата на надпреварата е „Вторичен градски център, зона „Централна гара“ – София“.

От НАГ посочват, че районът около Централна гара е транспортно комуникационен, обществен и урбанистичен възел и има потенциал да бъде развит като Вторичен градски център. Той ще обхваща териториите между ул. „Опълченска”, бул. „Княгиня Мария Луиза”, Централна автогара, Предгаров площад, Централна гара, прилежащия жп ареал и зоните, разположени на север в непосредствена близост. Участниците в конкурса трябва да представят нови идеи, функции и структура, характер и развитие на този Вторичен център. Фокусът следва да попадне върху най-контактната и неразвита част от територията между булевардите „Христо Ботев” и „Княгиня Мария Луиза” и Предгаровия площад, чиито пространствен потенциал е неоползотворен. Проектните предложения трябва да са в съответствие с идеите на Общия устройствен план на Столичната община и да планират изграждането на разглежданата територия като част от хармоничното бъдещо развитие на града.

Кандидатурите ще се оценяват от професионално международно жури с представители от Швейцария, Холандия, Германия, Дания, Франция и др. Крайният срок за представяне на конкурсните проекти е 3 май 2018 г. Европейските награди за българска архитектура VIZAR 2018 ще се проведат от 5 до 10 юни. Те се осъществяват под егидата на Министерството на културата с подкрепата на Столичната община и Европейския културен парламент. На събитието са поканени български архитекти, работещи в различни точки на света, като София, Париж, Лондон, Ню Йорк, Барселона и др., да представят в изложба-конкурс свои проекти и реализации, създадени през последните няколко години.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 15.04.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.