Ден на студентското управление във ВТУ „Тодор Каблешков“

Емоции от двете страни на преподавателската скамейка

Прочетена: 40

Георги Сотиров

Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков” проведе своя традиционен Ден на студентското управление. Едно различно и изключително полезно събитие както за преподавателите, така и за обучващите се. Неговата цел е да запознае младите възпитаници на ВТУ с работата на академичното ръководство и администрацията, свързана с учебната и научноизследователската дейност на университета. Така бъдещите специалисти могат да заемат местата на преподавателите си, да видят другата гледна точка, да се сблъскат с техните проблеми и отговорности и съответно да им предложат интересни идеи или решения. От своя страна учителите, получили обратна връзка, могат да споделят своя опит или да им дадат ценни съвети. Резултатът е по-качествено образование и по-добър диалог между двете страни.

За студентите този ден е като едно невероятно пътуване с влак, на което човек може да опознае себе си, а другите да го оценят чрез работата му. Пътешествието започва при макета на бързоходния парен локомотив във висшето училище, над който е поставен портретът на патрона на ВТУ, героя от Априлската епопея Тодор Каблешков.

Началото бе отбелязано подобаващо в конферентната зала на университета, където се бяха събрали титуляри, дубльори и журналисти. Официални гости на събитието бяха доц. д-р Николай Цонков, депутат от 44-тото Народно събрание и член на парламентарната Комисия по образованието и науката, Бистра Георгиева, директор на Академия Президент към Президентски клуб – България, и инж. Ясен Ишев от Научно-техническия съюз по транспорта. На тържеството за пореден път беше

изтъкната ролята
на вестник „Строител”

като медиен партньор и авторитетен рупор на успехите на училището в създаването на кадри за транспорта и строителството. Ректорът на ВТУ – проф. д-р инж.-икон. Даниела Тодорова, и деканите, облечени в тоги, приветстваха своите млади колеги. В емоционалното си слово проф. Тодорова изрази своето задоволство от провеждането на тази уникална инициатива и пожела на всички успешен и ползотворен ден, зареден с младежка енергия и ентусиазъм.

„От няколко години на това уникално събитие – Деня на студентското управление, млади колеги застават начело на нашата образователна институция и получават възможност да се изявят в амплоато на успешни ръководители и професионалисти”, подчерта ректорът. Тя сподели пред в. „Строител”, че днешните студенти добре разбират стратегическите задачи и приоритети на ВТУ „Тодор Каблешков”, както

и своята отговорност като бъдещи кадри в строителството

и експлоатацията на транспортната инфраструктура. По думите й младите хора трябва да насочат вниманието си към няколко теми: развитието и налагането на специалности с високо и устойчиво търсене, в съответствие с очертаващите се тенденции на пазара на труда; модернизиране на образователния процес чрез нови форми, методи и технически средства, водещи до повишаване качеството на обучение; прилагане на европейски стандарти в учебния процес чрез интегриране с други институции, обмен на добри практики и реализиране на съвместни проекти.

„Отговорността, която студентите и докторантите поемат за ден, заставайки на различните административни постове в училището, наистина е голяма. Те директно ще се сблъскат със ситуации, които пряко ще рефлектират в работата на цялата администрация на учебното заведение. Отстрани сякаш е много лесно – лекции, упражнения… Но за успешното следване са необходими и други грижи. Затова е изключително приятно, макар и за един ден, да имаш правото и възможността да се запознаеш с всичко онова, което академичното ръководство прави”, поясни ректорът на ВТУ. Тя подчерта, че денят на управлението не е избран случайно. „В началото сме на най-прекрасния сезон на годината – пролетта, през който природата се обновява и разцъфва за нов живот. Този сезон ни зарежда с енергия, дава ни стимул за работа, за развитие и просперитет в професионален и духовен план. Намирам символика в това, че в такъв ден млади хора ще бъдат начело на университета”, коментира още проф. Тодорова.

В края на официалната част червените ритуални тоги смениха своите притежатели и
титуляри и дубльори се запътиха към работните кабинети,

за да се запознаят с особеностите на всяка длъжност, както и да решават текущи задачи и проблеми. В духа на традицията проф. Даниела Тодорова предаде на младия ректор Благовест Николов символичния ключ на университета. Благовест е четвърти курс от факултет „Транспортен мениджмънт”, специалност „Технология и управление на транспорта”, бивш председател на Студентския съвет, с право на глас в Националното представителство на студентските съвети. Благовест Николов застава за втора година на позицията ректор на ВТУ.

Настоящият председател на Студентския съвет пое позицията ръководител стопанска дейност и охрана. Това потвърди в началото на Деня на студентското управление Максим Ротаев, студент трети курс от специалността „Комуникационна и осигурителна техника”. Според него обучението и бъдещата диплома на инженер по актуалните и модерни специалности, които изучава, ще му отворят

широки възможности за професионална реализация
във всички европейски държави.

Максим Ротаев е много добър студент, активно се включва в инициативите, свързани с научни сесии, конференции, състезания и др. на ВТУ. За студентското самоуправление, което е традиция тук, Максим твърди, че то утвърждава личности и неговите колеги ще имат възможността да научат много. „Този ден ще ни направи съпричастни с дейността на академичното ръководство, ще отвори нов прозорец към бъдещата ни работа, към родното училище. Дейността на ректора, на неговите заместници, на деканите и на останалите от административното ръководство не е никак лесна. Това е много отговорна работа, която ние в залите и лабораториите не виждаме”, е гледната точка на Ротаев.

По-късно бе проведен съвместен Ректорски съвет, на който бяха обсъдени важни въпроси, касаещи подготовката и провеждането на предстоящи събития от университетско значение, утвърждаване на ВТУ като академична институция със значимо национално обществено влияние и превръщането му в регионален образователен, научен и експертно-консултативен център в областта на транспорта и транспортното строителство.

След
успешното работно време

всички отново се събраха в залата, за да обсъдят своите преживявания и да направят отчет на свършеното. Титуляри и дубльори споделиха вълнуващите си впечатления и изразиха пожелание за продължаване на традицията. Двамата ректори – проф. д-р инж.-икон. Даниела Тодорова и Благовест Николов, бяха лаконични и посвоему емоционални. Общото чувство беше еднозначно – взаимно удовлетворение от Деня на студентското управление, което по думите им е оставило дълбока следа във всички.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 16.04.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.