Министър Нено Димов подписа договори за водните проекти на Пловдив и Тутракан

Инвестицията в двата града е близо 150 млн. лв.

Прочетена: 36

Министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа договори за водните проекти на Пловдив и Тутракан. Този в Града под тепетата е за реконструкция на канализационна мрежа и на пречиствателната станция за отпадъчни води. Общият размер на инвестицията е над 115,3 млн. лв., от които 80,7 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“ („ОПОС 2014 – 2020“). Срокът за изпълнение е 30 месеца. След приключването на всички дейности над 415 000 жители ще имат достъп до подобрено пречистване на водите, а близо 15 000 души ще се ползват от по-качествени услуги във водоснабдяването.

„Чрез рехабилитацията на пречиствателната станция ще се намали притокът на вредни вещества и биогенни елементи във водоприемника, а подмяната на водопроводите ще понижи значително физическите загуби“, е казал министър Димов за проекта в Пловдив.

В Тутракан ще се построи градска пречиствателна станция за отпадъчни води и ще се доизгради канализационната мрежа, с което в населеното място ще се осигурят 100% свързаност и ще се повиши качеството на ВиК услугите. Допълнително над 10 000 жители ще получат достъп до подобрено пречистване на отпадъчните води.

Проектът е на обща стойност над 32,3 млн. лв., като „ОПОС 2014 – 2020“ осигурява близо 22,7 млн. лв. Дейностите трябва да се изпълнят за 30 месеца.

„Ограничаването на замърсяването на речните води ще помогне и за опазване на биологичното разнообразие в река Дунав с ефект и извън границите на страната“, е заявил Димов при подписването на контракта за Тутракан.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 15.04.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.