Инициативата ЕКООБЩИНА събра експерти по водите от Франция и България

Прочетена: 31

„България е на последно място в Европа що се отнася до третирането на отпадните води. Само 60% от жителите на страната имат достъп до канализация, а 50 % до пречиствателни станции. 99 % се ползват от водоснабдителни мрежи, които са централизирани“. Данните съобщи посланикът на Франция в България Н. П. Ерик Льобедел в сградата на Френския институт в София, където се проведе първият семинар от тазгодишното издание на конкурса ЕКООБЩИНА. Той бе посветен на устойчивото управление на водите и събра френските експерти – Арно Курткюис от „Агенция по водите Артоа Пикардия“, и Жан-Пол Колен, заместник-председател по водоснабдяването и канализацията на метрополия Лион с представители на български държавни институции, частния сектор и местните власти. Зам. – министърът на екологията Николай Кънчев поздрави участниците във форума, на който бе представен националният контекст на управлението на питейно-битовото водоснабдяване и пречистването на отпадъчните води във Франция и България.

Арно Курткюис от „Агенция по водите Артоа Пикардия“ разказа как функционират асоциациите във Франция, като подчерта, че именно те са основните финансиращи институции при изграждането на пречиствателни съоръжения и гаранитарт над 50% от средствата за строителство. Един от най-важните органи за сектора е Басейновият комитет, който има по равен брой представители на потребителите и местните власти – по 32 ма членове и само 16 представители на държавата. В същото време именно тойо изготвя плановете за управление на водите и се грижи за обновяване на системите и контрол на цените и инвестициите.

Колкото до общите и различни неща в сектора в двете държави  Арно Курткюис заяви, че голямата разлика е в това, че в последните години френската държава удържа 25% от приходите на водните асоциации. В България пък предстои сформираните 28 водни асоциации да се превърнат в активни органи.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 17.04.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.