Кметът Десислава Иванчева е изнудвала строителен предприемач

Прочетена: 56

През февруари 2018 г. е образувано досъдебно производство под наблюдението на Специализираната прокуратура (СП) срещу кмета на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева. По него СП е работила съвместно с Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), както и с различни структури от МВР. Досъдебното производство е образувано за търговия с влияние. То касае множество сигнали от различен характер по отношение на неправомерни действия в община „Младост“, в частност действията на кмета Десислава Иванчева. В хода на досъдебното производство е събрана информация. Това е станало и благодарение на сигнал на строителен предприемач, извършващ дейности в район „Младост“, който дълго е живял и работил в чужбина. Върху лицето е упражнен натиск да плати сериозна сума, за да реализира свои инвестиции в „Младост“. Това стана ясно по време на брифинг в Съдебната палата, на който бяха оповестени подробности за процесуално-следствените действия за кмета на столичния район „Младост“. Информацията представи административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев и Пламен Георгиев, председател на КПКОНПИ.
„Строителният предприемач се е свързал с колегите от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и те ни дадоха тази информация. Той беше разпитан. За нас това изнудване не беше новост, защото имахме и други сигнали за подобен подход от тази община още от декември 2017 г.“, каза Гешев и допълни, че изнудваното лице има инвестиционни намерения в „Младост“ за обекти с РЗП 49 000 кв. м. За да ги реализира от него са поискани общо 500 000 евро. Подкупът, с който беше хваната вчера Десислава Иванчева е в размер 70 000 евро – първа вноска от 250 000 евро, които са част от всички 500 000 евро. Вноската е за сграда с РЗП 12 500 лв., за реализацията на която Десислава Иванчева е поискала 20 евро на кв. м. За тази сграда предприемачът е имал Заповед за изменение на ПУП, издадена от главния архитект на Столичната община арх. Здравко Здравков. За започването на строителството на обекта е било необходимо община „Младост“ да проведе само една формална процедура, отнемаща около седмица, за обявяване на инвестицията пред заинтересованите лица. Стартът на неговата инвестиция е забавен повече от 1 година, тъй като общината не е провела въпросната процедура под предтекста, че преписката е загубена. Предприемачът е пуснал жалби в Административния съд и до Столичния общински съвет, но проблемът му не е стигнал до решение.
Изнудваният предприемач е осигурил сумата от 70 000 евро и след няколко неуспешни опита през посредници той е уговорил среща, на която да предаде парите. Мястото е определено от Десислава Иванчева – в центъра на София. Предприемачът е предал парите на посредник, който е бивш зам.-кмет в община Младост. Той от своя страна ги е дал на кмета на „Младост“ в кафе, в градинката на Кристал. За услугата посредникът е получил 14 000 евро. Те са били в него при задържането му в градинката на Народния театър. Останалите пари са открити при задържането на Десислава Иванчева пред Спортната палата. Парите били в кашон на задната седалка на автомобила й.
Прокурор Гешев уточни още, че закопчаните лица са били с белезници, за да не пипат нищо и да няма съмнение, че са били подхвърляни. Намерените пари в колата са описани банкнота по банкнота“. От думите му стана още ясно, че в кабинета и в дома на кмета Десислава Иванчева са открити стотици преписки, за които се твърди, че са изгубени и които са били използвани за изнудване.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 18.04.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.