Теменужка Петкова: ВЕИ секторът има основна роля в процеса по декарбонизация на европейската икономика

Прочетена: 29

Дискусиите, които проведохме вчера по време на неформалната среща на енергийните министри от ЕС, ни дават сигнал, че по отношение развитието на ВЕИ сектора можем да вървим в посока амбициозност на целите. Българското председателство на Съвета на ЕС е решено да работи за постигане на максимален напредък в преговорите по фундаменталния пакет „Чиста енергия за всички европейци“, който определя основната роля на ВЕИ за декарбонизацията на европейската икономика. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която откри конференция „Пазарната интеграция на ВЕИ и прехода към чиста енергия“, организирана от Българската фотоволтаична асоциация. Форумът е част от официалната програма на българското председателство на Съвета на ЕС.

По думите на министър Петкова централно място в политиката по отношение на ВЕИ ще бъде отделено на пазарната им интеграция.

Пред участниците във форума енергийният министър акцентира и върху механизма на статистическите прехвърляния между държавите-членки като възможност за сътрудничество и изпълнение на националните цели в областта на ВЕИ. По този механизъм всяка държава може да се споразумее с друга за прехвърляне на конкретно количество енергия от ВЕИ с оглед изпълнение на европейските цели. Статистическите прехвърляния осигуряват възможност за устойчиво развитие на сектора на производство на електроенергия от ВЕИ при изцяло пазарни условия, посочи министър Петкова.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 20.04.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.