Евродепутатът Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП): Западните Балкани са неразвит потенциал на пазар с 18 милиона потребители

Прочетена: 27

Ева Майдел

„Инвестициите в Западните Балкани са инвестиции за България. Създавайки по-голяма свързаност в региона в бизнес и инфраструктурно отношение, ще се улесни движението на капитали, хора и стоки по подобие на това, което имаме в ЕС. Към момента Западните Балкани са неразвит потенциал на пазар с 18 милиона потребители. Със своята целенасочена политика и послания, България и Българското председателство успяха да поставят разговорите за перспективата на Западните Балкани сред топ приоритетите на ЕС, което е стратегическа и политическа победа.“  заяви българският евродепуатат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на форум „ЕС и Западните Балкани – към пo- ефективни инвестиции“, провел се в понеделник, 23 април 2018 г., в Европарламента.

Събитието събра гледните точки на експерти от Европейската комисия, Европейския парламент и Европейската инвестиционна банкa, Европейската банка за възстановяване и развитие финансови и банкови институции, представители на търговските камари от западнобалканските държави, както представители на посолствата от страните в региона. Специални гости бяха министър Лиляна Павлова, Дейвид Мюлер съветник в кабинета на еврокомисаря по съседска политика Йоханес Хан и Зоран Петрович, главен изпълнителен директор на Райфайзенбанк Сърбия.

По време на дискусията се идентифицираха основните направления, в които трябва да се съсредоточат инвестиции, които да имат максимален ефект за благоденствието на гражданите, както на България и ЕС, така и на западнобалканските държави.В допълнение министър Лиляна Павлова посочи, че е постигнат сериозен напредък, но са необходими допълнителни усилия за повишаване на конкурентоспособността на икономиките на шестте страни, за преодоляване на високата безработица, създаване на възможности за предприятията, за пободряването на климата за бизнес и инвестиции.  „Ефективни структурни инвестиции в дигиталната сфера, енергийния транспортния и образователния сектор, ориентирани към конкретни резултати, ще са важен инструмент за постигане на напредък в преговорите за присъединяване. По време на срещата на 17-ти май лидерите на ЕС и на държавите от Западните Балкани ще имат историческия шанс да бележат началото на нов етап от взаимоотношенията между ЕС и региона, И това ще бъде благодарение на ангажираността на България по темата“, коментира българският евродепутат Ева Майдел от ГЕРБ/ЕНП.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 24.04.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.