Италиански и български журналисти ще работят за повече Европа

Медиите обединяват усилия срещу фалшивите новини

Прочетена: 26

Екип на в. „Строител”

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни пожела успех на новото проевропейско списание PIU Europei, което му бе представено от екипа на изданието на среща в ЕП. PIU Europei се издава от Асоциацията на италианските публицисти за Европа, редакционен директор на списанието е Карло Феличе Корсети, а ко-директор и ръководител на редакцията в Брюксел е Алесандро Бутиче, чийто опит в работата в европейските институции е огромен. Бутиче е бивш говорител на ОЛАФ и дългогодишен служител на Европейската комисия. В срещата се включиха представители на редица италиански медии. Специален гост бе главният редактор на в. „Строител” Ренета Николова, която е и председател на Сдружение „Клуб – журналисти срещу корупцията“. Антонио Таяни и Алесандро Бутиче са почетни членове на българския клуб. Председателят на ЕП поздрави присъстващите журналисти и апелира за подкрепа в борбата с фалшивите новини, която ограничава правото на гражданите да бъдат добре и обективно информирани, включително и по въпроси от европейски характер. „Уважаеми г-н Председател, бяхме заедно в кампанията за борба с фалшивите стоки, която Вие инициирахте, сега имате нашата подкрепа и за борбата с фалшивите новини“, едно предизвикателство, което изисква солидарност и общи усилия на професионалистите от различни страни“, заяви Ренета Николова.

PIU Europei бе представено и на специална пресконференция, която се състоя в информационния център на Европейската комисия. „Европа днес е изправена пред нови предизвикателства и ролята на медиите за търсене на общите решения за справяне с тези предизвикателства е огромна. Имам отговорността да съм главен редактор на вестник „Строител“, изданието на Камарата на строителите в България. В организацията членуват близо 5200 български и чужди компании. Единството на Европа до голяма степен се определя и от нейната свързаност, ето защо изграждането на инфраструктура, транспортни коридори, развитието на градската среда, на културната и туристическата инфраструктура е от съществено значение. Тук виждам потенциал и възможност за сътрудничество. Защото ролята на медиите е и да покажат как Европа се променя благодарение на европейската солидарност и това е от полза за всички нас – европейските граждани“, посочи в изказването си на пресконференцията Николова. „България и Италия и всяка една страна имат постижения, с които да се гордеят, а ние като медии можем да ги популяризираме и да ги направим достъпни за максимално голям брой хора. Поздравявам колегите от Асоциацията на италианските публицисти за Европа, както и екипа на списанието PIU Europei и заявявам нашата готовност за сътрудничество и реализация на общи проекти и инициативи“, каза още главният редактор на в. „Строител”.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 17.05.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.