Ивайло Московски: Централната жп гара Пловдив е добър пример за управление на транспортните обекти чрез ПЧП

Прочетена: 270

Георги Сотиров

„Централна гара Пловдив е поредният добър пример за управление на транспортните обекти чрез публично-частно партньорство (ПЧП). Изключително съм впечатлен от реставрацията на сградата, която е и паметник на културата. Изградена е от виенски архитекти в началото на XX в. Строителите са запазили и възстановили изцяло конструкцията, покрива на сградата и царската чакалня в приемното здание“, заяви пред журналисти Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията по време на откриването на обновената жп гара в Пловдив. На събирането присъстваха още министърът на вътрешните работи Валентин Радев, кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, генералният директор на Държавно предприятие „Национална компания „Железопътна инфраструктура“ инж. Красимир Папукчийски, инж. Светослав Глосов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ и почетен председател на Камарата на строителите в България, и др. Припомняме, че Централна гара Пловдив бе дадена на концесия за срок от 35 години на ДЗЗД „Железопътна гара – Пловдив“, в което влизат „Карат-С“ АД с 95% дял в него и „Биад-С“ ООД – с 5%. Проектът за цялостната рехабилитация и реставрация на жп гарата е дело на „К-С проект инженеринг“ ООД.

Министър Московски информира, че концесионерът до момента е инвестирал 7 млн. лв. в обекта, а съгласно заложената програма трябва да вложи още 5 млн. лв. в модернизация на гарата и прилежащата инфраструктура около нея. Той връчи разрешителното за автогарата, която концесионерът е изградил, като част от гаровия комплекс.

„Това превръща реновираната сграда в мултимодален център, обединяващ автобусен и жп транспорт“, коментира представителят на концесионера Миролюб Столарски и допълни, че това е първото място в България, където двата вида транспорт не се конкурират, а се допълват.

Пред медиите министър Московски коментира и проекта за изграждане на жп възел Пловдив. Той посочи, че първият етап от проекта е във финална фаза на изпълнение и предстои скоро да бъдат обявени тръжните процедури. „Проектът е на стойност над 100 млн. евро и предвижда цялостно повдигане на коловозите на жп гара Пловдив и пътно преминаване под тях“, обясни министърът. „Пловдив придобива все по-голяма важност като транспортен мултимодален възел за държавата“, каза още министър Московски. По думите му до един месец се очаква решение на Комисията за защита на конкуренцията за предстоящата концесия на летището в град Пловдив, след което ще бъде подписан договорът с избрания изпълнител.

„Сградата на централната пловдивска жп гара е построена в началото на миналия век и определено е едно от най-красивите приемни здания не само в България“, заяви пред в. „Строител“ инж. Светослав Глосов.

По време на реконструкцията е премахната старата мазилка. Изцяло е подновен покривът, възстановени са всички архитектурни елементи по фасадата, сменена е дограмата. Строително-реставрационните дейности са извършени по одобрен проект на Националния институт за недвижимо културно наследство.

Елементите са възстановени на базата на стари снимки и проекти, намерени във Виена. Запазени максимално са стоманените конструкции, възстановени са навесите, а полилеите са ремонтирани в Англия.

В приемното здание е изграден изключително модерен център за видеонаблюдение, от който се вижда целият район около гарата, включително и подлезът. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев поясни, че залата вече е предоставена на МВР и там работят петима служители.

Ансамбълът пред гарата се трансформира напълно. Концепцията предлага интересна композиция от обеми – международна автогара, тризвезден хотел със 150 легла и модерна многофункционална зала за културни събития с 500 места. В най-източната част се разполагат паркинг за леки автомобили и автокозметичен център. Другият акцент е обществено-търговски център с 4 000 кв. м търговски площи и 1 500 кв. м за офиси. Той ще се появи на мястото на бившата Транспортна болница.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 19.05.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.