Ръководството на КСБ и ПГ „Обединени патриоти” проведоха работна среща

Прочетена: 30

Ренета Николова

Ръководството на Камарата на строителите в България (КСБ) и Парламентарната група „Обединени патриоти“ проведоха работна среща в Народното събрание. На нея от страна на КСБ присъстваха председателят на Управителния съвет (УС) на Камарата инж. Илиян Терзиев, инж. Любомир Качамаков, член на УС и на Изпълнителното бюро (ИБ) на КСБ, председател на Областното представителство на КСБ – София, Любомир Пейновски, член на УС на КСБ и член на Съвета на директорите на „Строителна квалификация“ ЕАД, инж. Мирослав Мазнев, изп. директор на КСБ, и Ренета Николова, прокурист и главен редактор на „Вестник Строител“ ЕАД и ПР на Камарата. От ПГ „Обединени патриоти“ в срещата се включиха Искрен Веселинов, зам.-председател на ПГ „Обединени патриоти“ и председател на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление (КРПБМС), Георги Колев, член на КРПБМС, Христиан Митев, зам.-председател на парламентарната Комисия по правни въпроси, Павел Шопов, зам.-председател на парламентарната Комисия по вероизповеданията и правата на човека, Петър Петров, зам.-председател на парламентарната Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, Йордан Апостолов, зам.-председател на парламентарната Комисия по земеделието и храните, Росен Иванов, зам.-председател на парламентарната Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения.

Председателят на Камарата инж. Илиян Терзиев подчерта, че целта на подобни разговори е да се посочат предизвикателствата пред развитието на сектора и браншът да се запознае с визиите на отговорните институции и парламентарно представените сили. „КСБ е готова да Ви подпомага с експертиза при вземането на решения по важните за строителния бранш въпроси“ , заяви той.

Инж. Терзиев представи становището на КСБ по отношение на Закона за устройство на територията (ЗУТ). „Декларирали сме нееднократно нашата позиция, че този документ е изчерпал възможностите си. Според нас той трябва да бъде разделен на две части – Закон за териториалното устройство и Закон за строителството“, обясни председателят на КСБ. „Сега най-много липсва ясно дефиниране на взаимоотношенията между участниците в инвестиционния процес. Това, освен административна тежест, създава и проблеми за регулирането на строителните дейности“, добави той. „По отношение на предлаганите промени в ЗУТ, с които се дава възможност строежи от пета категория – жилищни и вилни сгради до 300 кв. м, да се изпълняват от нерегистрирани в Централния професионален регистър на строителя (ЦПРС) фирми, КСБ излезе със становище, което е изпратено до председателя на НС, министър-председателя и всички парламентарно представени сили“, каза инж. Терзиев. Позицията на КСБ е, че в ЦПРС трябва да се вписват всички строители на строежи от първа до пета категория включително, както и по отделни строителни и монтажни работи.

„Тази промяна е ключова за бранша, тя се очаква във всички населени места в страната. Особено важна е за малките и средните фирми“, подчерта Илиян Терзиев. Той апелира за подкрепа и между първо и второ четене на законопроекта в него да се направят нужните корекции, като се вземе под внимание предложението на Камарата. „Това е важно, за да може финално в пленарна зала да влезе един наистина добър закон, въвеждащ ред и гарантиращ равнопоставеност и справедливост в сектора“, каза още председателят на Камарата.

Изп. директор инж. Мазнев се обърна към народните представители с въпрос относно предлаганата промяна в гаранционните срокове, за която КСБ не е търсена за мнение и становище. „Това е важен въпрос и е неприемливо браншът да бъде поставен пред свършен факт“, акцентира той и допълни, че в инвестиционния процес трябва да се включат и застрахователите.

„Ние считаме, че не може да се посочват пределни цени. В промените на Закона за обществените поръчки (ЗОП) е нужно да се разпише ясно, че при настъпили съществени изменения в цените на труд и материали по време на изпълнението може да се направи предоговаряне. Това го допуска и FIDIC“, каза още инж. Мазнев. Той говори и за другите проблеми пред бранша, сред които липсата на равномерност и плановост при инвестициите, обжалванията на процедурите, водещи до забавяне на изпълнението на проектите, нуждата от въвеждан на предквалификация.

Председателят на ­КРПБМС Искрен Веселинов коментира, че промените в ЗОП са на дневен ред в работата на Народното събрание. По отношение на измененията в ЗУТ, които бяха приети на първо четене в пленарна зала и становището на КСБ, депутатите от ПГ „Обединени патриоти“ изразиха мнение, че те ще бъдат обсъдени в рамките на парламентарната група и при консенсус ще бъдат направени съответните промени между двете четения на закона. От ПГ поискаха и всички дискутирани на срещата предложения за законодателни промени на Камарата да бъдат изпратени в писмен вид.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 14.06.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.