Българо-турската газова връзка може да бъде открита в края на юни

Прочетена: 32

Свилена Гражданска

Българо-турската газова връзка може да бъде открита в края на юни. Това е станало ясно по време на разговор на българския премиер Бойко Борисов с турския му колега Бинали Йълдъръм, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Срещата се е провела в Измир в отговор на поканата на министър-председателя на Турция Борисов да бъде гост на церемонията за откриването на трансанадолския газопровод ТАНАП. След разширяването на газопровода за южната ни съседка в участъка между компресорна станция „Лозенец“ и очистно съоръжение „Недялско“ ще бъдат увеличени възможностите за транзитиране на природен газ през връзката от 14 млрд. куб. м до 15,7 млрд. куб. м годишно. Освен това ще може да се пренася природен газ и в реверсивна посока – от Турция към България.

„Отношенията между двете държави са специални и сме пример за добри съседи, които си помагат и се уважават“, е заявил Йълдъръм. Двамата са отбелязали със задоволство ръста в икономическите отношения между България и Турция.

След разговорите те са провели и съвместна пресконференция. На нея Борисов е бил категоричен, че с турския си колега Бинали Йълдъръм имат договорка газът от Азербайджан да минава през България, но тепърва предстои да се изясни как той ще се транспортира до Европа. „Това е нашето домашно. Ние сме член на Европейския съюз и като такива задължително ще се съобразим с Третия либерализационен пакет. Предстои съвместна работа с ЕК, за да открием допустимата формула за доставка на азерски газ в Европа“, е посочил Борисов и е съобщил, че продължава дейността по изграждането на трансевропейските коридори 4, 8 и 10.

Турският премиер Бинали Йълдъръм е заявил, че проектът ТАНАП ще допринесе за регионалното развитие и ще гарантира енергийната сигурност на Европа чрез диверсификация на доставчиците на газ.

В българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов, бяха включени вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на икономиката Емил Караниколов.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 14.06.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.