Президентът Радев: Националните парламенти на държавите членки на ЕС имат своя принос за изработването и провеждането на европейските политики

Прочетена: 22

Активното участие на националните парламенти на държавите членки е жизненоважно за Европейския съюз. Като най-представителни демократични органи, именно парламентите свързват европейските политики и националните общества. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес в Националния дворец на културата все участие в заключителната пленарна среща на Конференцията на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз, в рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

„Обстановката, в която се развива Европейският съюз днес, е динамична, противоречива и непредсказуема. По пътя ни напред има много общи предизвикателства и споделени рискове“, каза още Румен Радев и определи като основна задача през общността запазването на общите  ценности и надграждането на постиженията на Европейския съюз.

Президентът даде висока оценка на постиженията на България в рамките на нейния ротационен мандат като председател на Съвета. Румен Радев отличи дейността на председателството ни за утвърждаването на европейската перспектива на Западните Балкани, както и в областта на кохезионната политика, сигурността и дигиталния дневен ред на ЕС. „Всяко ротационно председателство е важно за реализирането на напредък по дневния ред на ЕС и за формулирането на европейските политики“, подчерта още президентът Румен Радев в изказването си на форума.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 18.06.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.