КСБ и КПКОНПИ ще си сътрудничат за превенция на корупцията

Прочетена: 162

„В наше лице имате абсолютен съмишленик за всяка една антикорупционна мярка. Заедно имаме по-голям шанс да променим статуквото“. Това заяви председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев на работна среща с ръководството на Камарата на строителите в България (КСБ). „Благодаря Ви за подкрепата. Доброто сътрудничество с ръководената от Вас Комисия е от ключово значение за КСБ. Готови сме да работим заедно и да реализираме съвместни инициативи“, каза инж. Илиян Терзиев, председател на УС на КСБ. В работната среща от страна на Камарата се включиха членовете на УС инж. Благой Козарев, Любомир Пейновски и инж. Розета Маринова, председател на Комисията по професионална етика към КСБ, изп. директор на Камарата инж. Мирослав Мазнев, Ренета Николова, ПР на КСБ, прокурист и главен редактор на „Вестник Строител“. От страна на КПКОНПИ присъстваха Трифон Трифонов, директор на дирекция „Международна дейност, координация и контрол“, Кирил Габеров, началник отдел „Правен“ и Владимир Баталов, отдел „Международно сътрудничество“.

Инж. Терзиев заяви, че Камарата си е поставили доста задачи, като едно от главните направления, в които организацията е концентрирала усилията си, е подобряването на законодателството, касаещо строителния сектор, като Закона за устройство на територията (ЗУТ) и Закона за обществените поръчки (ЗОП). „За КСБ осигуряването на добър бизнес климат за бранша, на равнопоставеност, конкурентна среда при ясни правила и прозрачни процедури, намаляване на административната тежест и нулева толерантност към корупционните практики е основен приоритет“, коментира той.

Пламен Георгиев подчерта, че КСБ най-добре може да посочи къде са слабите места на нормативната уредба в сектора. „Постоянно се говори за проблемите с обществените поръчки, променя се законодателството, но силата е в превенцията. Законите трябва да са антикорупционни и съвместно можем да го постигнем. Прозрачността и публичността са другите условия за успех в превенцията на корупцията. Това, че Камарата има свое издание – в. „Строител“, е изключително важен фактор. Много са темите, по които можем да си сътрудничим. В лицето на КПКОНПИ имате съюзник“, каза в заключение Пламен Георгиев.

Двете страни се споразумяха за текуща работа на експертно ниво. Те ще подпишат и меморандум за сътрудничество.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 10.07.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.