41,5 % от българите не биха подали сигнал за корупция

Прочетена: 31

41,5 % от българите не биха подали сигнал за корупция. Това показва изследване на Алфа рисърч, направено по поръчка на Асоциация „Прозрачност без граници“, което беше представено на нарочна пресконференция. В нея взеха участие Калин Славов изп. директор на асоциацията, Ваня Кашукеева-Нушева програмният директор на организацията, Хелене Кортлендер, директор на Фондация „Фридрих Еберт“.

Хелене Кортлендер посочи, че корупцията е едно от най-големите предизвикателства пред демокрацията. Тя коментира и данните за едва 7% от младите в България се интересуват от политика в България, като според Кортлендер това е в резултат на корупцията. Тя оценява все пак осъзнатостта за проблемът в България като много висока.

Ваня Кашукеева-Нушева коментира, че най-голям е процентът на хората, които биха подали сигнал за корупция, работещи в администрацията. Най-нисък процент на заинтересованите да съобщят за проява на корупция – между 4-6 %, е сред безработните и хората в малките населени места.

Изследването показва, че има връзка между готовността за подаване на сигнал и населеното място. Най-висок процент на готовност да подадат сигнал се констатира в София и областните градове – между 17 и 19 %, а най-ниска е готовността в селата – 8 процента.

Според 36% от анкетираните да откажат подкуп е най-ефективната опция за противопоставяне на корупцията. Почти същият процент от запитаните пък смятат, че нищо не зависи от тях. В първата група попадат най-вече младите и образовани българи. Във втората категория са хората над 65 години. За 17.6% от анкетираните негласуването за корумпирани политици също е опция за противопоставяне на корупцията. 11% са декларирали участие в протести и едва 8.4% бойкот на корупмипран бизнес.

Според Калин Славов мерките, които трябва да се предприемат за решаването на проблема с корупцията, са към по-ефективното разследване и наказване на корупцията, по-малък акцент върху законотворчеството, обучителни семинари и дискусии.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 13.07.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.