Техническият проект за изграждане на яз. Нейковци е приет от съвет към МРРБ

Прочетена: 36

Техническият проект за доизграждането на яз. „Нейковци“ край Трявна е приет от Технически експертен съвет към Министерството на регионалното развитие и благоустройството в началото на този месец. Това съобщи министър Николай Нанков днес при участието си в парламентарния контрол. Той напомни, че строителството на язовира, пречиствателна станция за питейни води към него и прилежащата инфраструктура бяха включени в Заемно споразумение със Световна банка за „Проект за развитие на общинската инфраструктура”, но поради липса на средства дейностите отпаднаха от него през 2014 г. И към момента не е осигурен друг финансов източник за тяхната реализация, но търсим възможности. При осигуряване на бъдещо финансиране възложителят ще разполага с необходимата техническа документация за издаване на разрешение за строеж и за изготвяне на тръжни документи за провеждане на обществена поръчка за избор на строител, коментира министърът.

Той каза още, че трябва да се осигури финансиране не само за яз. „Нейковци“, но и още няколко други ключови хидротехнически съоръжения в страната заради проявяващите се продължителни засушавания, безводие и недостиг на питейни вода. Николай Нанков напомни, че по „Проект за развитие на общинската инфраструктура” в момента се изграждат язовирите „Пловдивци“ и „Луда Яна“ и се рехабилитира яз. „Студена“.

В отговор на въпрос за изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност в Област Ловеч регионалният министър съобщи, че са сключени 33 договора за целево финансиране между „Българска банка за развитие“ АД, общини и областна администрация. Общият размер на инвестициите за обновяване на одобрените за участие 33 сгради е близо 26 млн. лв. От тях вече са завършени и въведени в експлоатация 15, от които две са гр. Луковит, десет – в гр. Тетевен, и три – в град Троян. Останалите 18 сгради са на различен етап на изпълнение, като 12 са в процес на строително-монтажни работи с очакван общ размер на инвестицията за близо 12 млн. лв.

По време на редовния парламентарен контрол министър Нанков обяви още, че по инициатива на Министерство на отбраната предстои сформирането на Междуведомствена работна група, в състава на която ще бъдат включени експерти от министерствата на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на регионалното развитие и благоустройството, Агенция „Пътна инфраструктура“, Агенция „Митници“ и всички други компетентни институции. Задачата й ще бъде да направи анализ на всички налични документи на ЕС и НАТО за улесняване на военната мобилност от правен, дипломатически, административен, митнически, технически и друг характер, както и определяне на конкретните ангажименти на всяка една институция.

Във връзка с осигуряване на основните цели на НАТО през миналата година на Агенция „Пътна инфраструктура“ е възложено да осигури поддържането на близо 3000 км републикански пътища, от които над 880 км магистрали, над 1800 км първокласни пътища и близо 265 км второкласни пътища, разположени основно по TEN-T мрежата в страната. Те се намират в добро технико-експлоатационно състояние, елементите им отговарят на изискванията за съответния клас пътища, подходящи са за придвижване на съответните части и оборудване и осигуряват транспортното обслужване на определените зони за развръщане, подготовка и интегриране на силите на НАТО на територията на страната и при необходимост и преминаване в съседни страни, информира министърът.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 13.07.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.