Президентът Румен Радев: Властта действа нерационално по отношение на модернизацията на флота и въоръжените сили

Прочетена: 24

Изпълнителната власт действа все още мудно и нерационално по отношение на модернизацията на Военноморските сили и изобщо за модернизацията на въоръжените сили. Ако и тази година се повтори сценарият от миналата година – гръмки обещания, заделяне на бюджет и после блокиране на проектите, ще се потвърди тезата, че всъщност модернизацията е благороден предлог, за да се задели бюджет и после да се трансформира в излишък, който да се похарчи по неясни механизми и критерии. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти във Варна, където участва в честването на 139-ата годишнина от създаването на Военноморските сили, съобщиха от Прессекретариата на държавния глава. Помолен да коментира обвиненията срещу общинския съветник от Бургас Бенчо Бенчев и Димитър Желязков и дали Бенчо Бенчев е финансирал предизборната му кампания, държавният глава заяви, че това е пореден опит да се прехвърли проблемът „от болната на здравата глава“. Държавният глава напомни, че името на Бенчо Бенчев не фигурира под никаква форма в отчетите на предизборната му кампания, публикувани на официалната страница на Сметната палата. „Нито го познавам, нито съм бил на гости у тях. Тече паралелна кампания, която по най-нагъл начин се опитва да пришие Митьо Очите на служебното правителство. Той е в криминалните хроники от години, а това няма как да стане без чадър от властта, отбеляза Румен Радев.

По повод твърденията, че по време на мандата на служебното правителство през 2017 г. са сключвани договори за охрана между Агенция „Митници“ и фирма, свързана с Димитър Желязков, президентът заяви: „Прави се внушение, че служебното правителство само няколко дни след като встъпва в длъжност сключва този договор, но на практика назначените от ГЕРБ чиновници в митниците, които служебното правителство остави непокътнати, лично подписват договора“.

 

Държавният глава напомни, че има законови процедури и срокове, които трябва да се изпълняват при сключването на договори. „Това означава, че цялата процедура от обявление до класиране и решение е извършена по времето на кабинета Борисов 2“, посочи президентът. Запитан за коментар относно думите на министър-председателя на Република Македония Зоран Заев, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско, президентът заяви, че българският народ не е получил извинение, а Зоран Заев впоследствие в социалните мрежи е посочил грешка, но без да коригира думите си. Румен Радев определи като необяснима липсата на адекватна реакция от страна на българското правителство. „Недопустимо и неприемливо е евроатлантическата перспектива на Република Македония да става за сметка на българската история, идентичност и суверенитет. Не може дългосрочните интереси на България да стават жертва на мимолетен политически пиар“, категоричен беше президентът и допълни, че очаква българската страна да формулира ясни договорни параметри за провеждане на двустранния диалог и отношенията с Република Македония.

 

Сподели в социалните мрежи

Автор на 12.08.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.