Законопроектът за промени в ЗОП бе приет на първо четене от Комисията по правни въпроси в НС

Прочетена: 201

С 12 гласа за, нито един против и 7 въздържали се, парламентарната Комисия по правни въпроси прие на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки (ЗОП), внесен от Министерски съвет на 1 август 2018 г. Предложенията за промени представи изп. директор на Агенцията по обществени поръчки доц. д-р Миглена Павлова. Като гост на заседанието присъства Виолета Ангелиева, експерт в отдел „Анализи, строителство, професионална квалификация и мониторинг“ на Камара на строителите в България, която представи становището на КСБ за промените, създадено от работна група с участието и на други сродни браншови организации като Камара на архитектите, Камара на инженерите в инвестиционното проектиране, на Българска браншова камара „Пътища“ и др.  Стана ясно, че КСБ като цяло подкрепя основните промени, свързани с въвеждането на електронната платформа, както и въвеждането на чл. 20 от директивата за синхронизиране на праговете. Ангелиева представи и предложения за прецизиране на отделни членове, които депутатите обещаха да разгледат веднага, след като ги получат в писмен вид.

Основната цел на законопроекта е поетапно въвеждане на единна електронна платформа, с която страната ни постепенно ще премине на нов етап на провеждане но обществените поръчки изцяло по електронен път. Поетапно платформата ще обхване целия процес, и разплащането с електронни фактури.  Тя ще е задължителна за всички възложители. Допусната е възможност само централните органи да използват свои платформи, които трябва да са свързани с националната.

Павлова съобщи, че първият етап от въвеждането на системата от подготовката и откриване на процедурата до подаване на заявленията е пред завършване. 

Промените предвиждат още възложителите да публикуват всички договори с подизпълнители, а допълнителните споразумения към контрактите да са публични и оповестени в Регистъра на обществените поръчки.

Предлага се повишаване на стойностните прагове в съответствие с новите регламенти на ЕК от декември 2017 г. – средно с около 5 на сто за доставки и стандартни услуги. Предвидено е по-значително увеличение на праговете за строителство, за социални и други специфични услуги с мотива доближаване до съответните европейски стойности.

Предложено е и прецизиране на кръга на лицата, които са задължени да декларират т. нар. лични обстоятелства при участие в поръчки. Това са законните и упълномощени представители на стопанския субект и членовете на неговите ръководни органи. Когато в тези органи членуват юридически лица, обстоятелствата ще се декларират само от физическите такива, които ги представляват. Променени са разпоредби, които уреждат замяна или включване на подизпълнител. Предвидена е санкция за неправомерна замяна на изпълнител или подизпълнител с цел дисциплиниращ ефект спрямо страните по договора.

В законопроекта са предложени промени във функциите на Агенцията по обществени поръчки, свързани главно с предварителния контрол и сътрудничеството с други контролни органи.

Ще има нови санкции за необхванати към момента нарушения, както и наказание за нарушения, извършени повторно.

В мотивите към промените се казва, че очакваните ефекти са подобряване на системата на обществените поръчки и оптимизиране на работата на държавните институции.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 11.09.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.