11 обединения и фирми с оферти за строителството на газовата връзка с Гърция

Прогнозната стойност на проекта е 145 млн. евро

Прочетена: 183

Мирослав Еленков

Общо 11 са подадените заявления за участие в процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет „Проектиране, доставка и строителство на междусистемна газова връзка Гърция – България“. Това съобщиха от проектната компания „Ай Си Джи Би” (ICGB) АД, която провежда търга. Офертите са отворени публично в офиса на ICGB. Прогнозната стойност на поръчката е 145 млн. евро без ДДС, а срокът за осъществяване е 18 месеца, считано от започване на изпълнението.

Постъпили са заявления от следните обединения и фирми: S.P.S. P/C. Saipem SPA; Консорциум COBRA-CYMI-SOCAR с членове на обединението COBRA, CYMI and SOCAR; Fernas Construction Company Incorporated; Обединение JV Sicilsaldo S.p.A.- Nuova Ghizzoni S.p.A – Intrakat, съставено от Sicilsaldo S.p.A., Nuova Ghizzoni S.p.A. и Intrakat; ДЗЗД „Ай Джи Би – 2018“, включващо „Бонатти“ С.п.А, „Главболгарстрой Интернешънал“ ЕАД и „Джи Пи Груп“ АД; Sicim S.p.A.; Обединение „Макс Страйхер – Терна/АйСиДжиБи“ с членове „Терна“ АД и „Макс Страйхер“ С.п.А.; Консорциум Spiecapag Trace IGB 2018, включващо Spiecapag и „Трейс Груп Холд“ АД; „Джей енд Пи-Авакс“ С.А.; Обединение „СиПиПи – Актор“, между China Petroleum Pipeline Engineering Co и Aktor; и Консорциум „Прометей-Гео“, включващ „Геострой“ АД и „Закнефтегазстрой – Прометей“ ООД.

От ICGB уточниха, че изборът на строител се осъществява чрез ограничена процедура по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП) на два етапа. Първата фаза включва предварителен подбор, а втората – разглеждане, оценка и класиране на офертите на преквалифицираните след първия етап кандидати. „Този избор на процедура е наложен от комплексния характер на предмета на обществената поръчка, който включва проектирането и изграждането на голямо техническо съоръжение за пренос на газ в двете посоки на територията на Република България и Република Гърция“, обясняват от компанията и допълват, че с публичното отваряне на заявленията стартира първата фаза на предварителния подбор от процедурата, с която се цели да се прецени административната допустимост на кандидатите. Очаква се този етап да приключи до края на октомври, когато с решение официално ще бъдат поканени да подадат оферти участниците, които отговарят на критериите за подбор и са с необходимата финансова и техническа способност да изпълнят предмета на търга съобразно поставените изисквания.

Заедно с избора на инженер-консултант и доставчик на тръби определянето на строител е сред финалните стъпки към реализирането на проекта за междусистемна газова връзка Гърция – България, който е от изключително значение за обезпечаване сигурността на доставките за региона, както и за осигуряване на диверсификация на доставките на газ за България и региона на Югоизточна Европа.

„Изграждането на интерконектора с Гърция ще допринесе и за по-голяма конкурентоспособност на цените за газовата индустрия и за потребителите. Връзката ще осигури достъп до Южния газов коридор, чрез който страната ни и регионът на Югоизточна Европа ще получават природен газ от Каспийския регион, съществуващи и бъдещи терминали за втечнен природен газ и други“, посочват още от ICGB.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 16.09.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.