До Нова година свързват хотелите с НАП

Прочетена: 31

Изграждането на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), която ще свърже в едно компютрите на хотелите с НАП и данъчните служби, върви в срок и най-вероятно ще заработи от декември или януари 2019-а. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова след среща с бранша за отчитане на резултатите от летния сезон. Целта е приходите от нощувки да се отчитат точно.

В момента туристическото министерство изгражда и система за лицево разпознаване, която ще служи на туристическия бранш при много административни дейности като изваждане на разрешения, категоризация на заведения и места за настаняване, издаване на туроператорски лицензи и др. Тя ще бъде демонстрирана съвсем скоро.

3, 6% ръст на посещаемостта за юни, юли и август с над 4 млн. лв. и 480 хил. чуждестранни туристи, отчете още министърът. От началото на годината те са 6,9 милиона, което прави ръст за целия период около 6%. „Това поставя България на едно от челните места за устойчивост като дестинация и като избор на туристическия продукт“, заяви министърката.

За първите 7 месеца над 2 милиарда евро са приходите от международен туризъм, което е ръст от около 8,1%, коментира Ангелкова и допълни, че за миналата година около 12% от БВП се дължи на туризма.

Равносметката показва още, че 4 и 5 – звездните хотели вече последователно 3 години са на първо място като избор за място за настаняване на всеки, който посещава нашата страна, като 65% от чуждестранните туристи отсядат в такива хотели.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 15.10.2018. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.