ДНСК ще контролира големите строежи

Прочетена: 128

Министерството на регионалното развитие ще внесе промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), които касаят незаконното строителството. „Планираме ясно разграничаване на функциите на ДНСК и функциите на общините, тъй като в момента има едно прехвърляне на топката кой за какво отговаря”, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова.

Строежите от първа до трета категория ще се контролират от ДНСК, а от четвърта до шеста категория – от съответните общини.

Това означава, че една община, ако е издала за съответния обект разрешение за строеж, не ДНСК, а общинските власти ще постановят дали има незаконност на обекта и при наличието на нарушения общината ще предприема мерки за неговото премахване.

Сред приоритетите на МРРБ за следващите почти две години е стартирането на стратегия и програма за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в многофамилните жилищни сгради. „Да започнем тази програма с дългосрочната визия през следващия програмен период ОП „Регионално развитие” да насочим много по-голям финансов ресурс в публични и най-вече частни сгради.

От МРРБ ще предложат промени и в Закона за Черноморското крайбрежие, които касаят концесионните процедури, става въпрос за промени, които се отнасят до по-силен контрол върху концесионните и наемни договори, съответно и регламентиране и дефиниране на конкретни задължения, които трябва да бъдат вменени на общините за извършване на конкретна дейност на база на средства, които получават от наемите.

Информацията е на Факти.бг

Сподели в социалните мрежи

Автор на 26.10.2011. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.