ЦИК: Печатите ще се нараняват преди гласуването

Прочетена: 18

Вотът на българските граждани в утрешния ден е изцяло гарантиран. Имаме достатъчно надеждни механизми, за да не бъде опорочен той. Това заяви говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

В момента ЦИК заседава и подготвя официално съобщение, което ще бъде качено на интернет страницата на ЦИК и разпространено до медиите. Намерените бюлетини в печатницата в Костинброд няма да се използват за вота в утрешния ден.

„Тези бюлетини, с които ще се упражни вота на 12 май, вече са разпределени от общините по секции. Това стана в днешния ден. Секциите са оборудвани, в тях са сложени необходимите бюлетини за гласуване, изборните книжа и материали, урната, ксерокс машината и всички други необходими за работата на секционната избирателна комисия материали и вече са поети от охрана на служители от МВР”, посочи Бисер Троянов.

„Не зная дали бюлетините са фалшиви, тъй като те са отпечатани от печатницата, която е спечелила конкурса, и която печата всички бюлетини, с които ще се гласува.”, добави Троянов.

Във връзка с методическите указания на ЦИК искам да заявя, че поставянето на подписи отзад на гърба на бюлетината, би могло да разкрие тайната на вота.

Това подчерта Бисер Троянов в коментар за искането на лидера на ДПС Лютви Местан за подобни подписи.

„Неслучайно отзад на бюлетината има точно определени места за печат, за да не би секционната избирателна комисия така да поставя печатите за конкретни избиратели, че да установи как са гласували. Подписването на членовете на СИК ще създаде сериозна предпоставка за опорочаване на изборния процес и за разкриването на тайната на вота”, добави Троянов. Той добави, че печатът, с който ще се подпечатват бюлетините, ще бъде наранен утре сутринта, за да няма никакви съмнения.

По думите му – предложение до ЦИК от страна на политически партии за подписване на всички членове на СИК в бюлетината не е било отправено и тя не е заседавала по този въпрос.

 

Сподели в социалните мрежи

Автор на 11.05.2013. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.