Инж. Доротея Дончева: Образованието в нашата гимназия е на много високо ниво

Прочетена: 1116

Георги Сотиров

За 20-и пореден и юбилеен път в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) бяха връчени годишните академични награди „ХАОС-20”, представени по хумористичен начин. Традиционно студентите отличиха своите преподаватели с много остроумие, финес и подчертано уважение. Те избраха своя любим преподавател, най-красив преподавател и преподавателка, доцент Жуан, най-отсъстващ преподавател, най-късащ преподавател и т.н. Сред официалните гости на събитието беше директорът на Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев” инж. Доротея Дончева, добър приятел на в. „Строител”. Веднага след събитието тя даде това интервю за нашите читатели.

Инж. Дончева, „ХАОС-20” е знаменателно събитие за УАСГ, университета, в който повечето от Вашите възпитаници продължават своето образование.
Вярно. Затова и представителите от СГСАГ „Христо Ботев” винаги са много специални гости на годишните академични отличия. Наградата в най-любопитната категория – за най-късащ преподавател, за пореден 11-и път беше връчена на ректора на УАСГ проф. д-р инж. Иван Марков, който е и ръководител катедра „Строителна механика”. Той е един изключително добър и взискателен преподавател, но дисциплините, които води, не са никак лесни. Ще припомня на Вашите читатели, мнозина от които са били негови студенти, че за Строителна статика, Строителна механика, Устойчивост на строителните конструкции, Строителна динамика, Теория на еластичността и пластичността, Метод на граничното равновесие и прочие те са чули за първи път именно от него. Усвояването на тези предмети е в основата на подготовката на бъдещите строителни инженери.

Софийската гимназия има здрава връзка с Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Разбира се. Ние, СГСАГ „Христо Ботев” и УАСГ, сме съмишленици, защото това, което правим, е с една обща цел – подготовката на квалифицирани млади хора. В гимназията даваме основата на равнището на средното образование, което после се прелива във висша професионална подготовка в съседната сграда.

Връзката между двете учебни заведения е задължителна, за да могат младите хора постепенно да получат солидната подготовка на строителния инженер, архитект или геодезист. Това, което ние заедно правим в общата ни работа, аз лично го намирам за особена отговорност. СГСАГ „Христо Ботев” има достъп до лабораториите на УАСГ, до специализираните кабинети, а учениците ни имат възможност пряко да контактуват с преподавателите в университета, което веднага поставя образованието в нашата гимназия на едно различно, много високо ниво.

Участвате в два проекта – „Обновяване и модернизация на регионалната образователна инфраструктура чрез подобряване на материално-техническата база на 15 държавни професионални гимназии в системата на МОН в област София-град“ и „Твоят час”.

Първият се изпълнява по Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020”. Чрез него ще бъде обновена материално-техническата ни база. Освен сградата на гимназията ще бъдат модернизирани оборудването и обзавеждането на кабинетите и лабораториите.

Основната цел на проекта „Твоят час” е създаване на условия за повишаване на потенциала на учениците и възможностите им за успешно завършване на средното образование. Това трябва да стане чрез допълване, развиване и надграждане на техните знания, умения и компетентности, придобити в рамките на задължителната им подготовка в училище. Този проект на МОН отговаря на желанието на нашите възпитаници за извънкласна работа в зависимост от интересите им подобно на някогашните кръжоци. „Твоят час” помага и на учениците, които срещат някакви трудности при усвояването на знанията по дадени предмети. Сформират се малки групи, в които учениците работят допълнително, за да подобрят своите знания, получени в часовете по задължителната програма.

СГСАГ „Христо Ботев” е традиционен участник и най-често призьор в Панорама на професионалното образование в България, която традиционно се провежда на Международния панаир в Пловдив.
Тази година имахме състезатели във всички дисциплини в състезанието за „Най-добър млад строител” – зидарии, облицовки и настилки, мазилки и декоративни покрития и сухо строителство. Резултатът беше повече от добър – две първи места, едно трето и едно четвърто и първо място като отбор.

Неведнъж сте казвали, че предприемачеството и строителството не могат да бъдат разделени в XXI век. В последните години Вашата гимназия е сред най-награждаваните учебни заведения не само от строителния бранш, но и от предприемаческите младежки програми.

Без предприемача сектор „Строителство” не би могъл правилно да функционира. Той е основната фигура в инвестиционния процес. Поради това нашите ученици придобиват определени умения и по предприемачество. Но часовете, които са предвидени по учебен план по този предмет, не са достатъчни. Затова СГСАГ „Христо Ботев” участва и в програмите за обучение по предприемачество на фондацията „Джуниър Ачийвмънт България“. Тя е разпознаваема в цял свят. Всяка година ние създаваме три учебни компании, които представят свой продукт както на регионални състезания, така и ако продължат нататък на националния форум „Изгряващи звезди”.

Уменията, които нашите възпитаници придобиват в учебната кампания, им дават смелостта и увереността, че могат да бъдат предприемачи и да се справят с определени бизнес задачи.

Освен традиционните „Строителство и архитектура”, „Пътно строителство”, „Водно строителство”, „Геодезия” и „Парково строителство” подготвяте и випускници със специалност „Брокер на недвижими имоти”. Доколко тази професия е свързана с предметите, които се преподават при Вас?

В България никъде не се провеждаше необходимото обучение за подготовка на брокери на недвижими имоти. А развитието на строителния пазар недвусмислено показа, че търговията с жилища не е проста работа. Многото конфликтни ситуации, грешките в предлагането, непознаването на основните изисквания по отношение на този специфичен вид търговия наложиха да започнем да подготвяме качествени кадри и в това направление. В учебния план по тази специалност половината от дисциплините са свързани със строителство, архитектура и геодезия, кадастър, градоустройство, а другата половина са икономическите.

Ако искат да продължат развитието си по тази дисциплина, те биха могли да надградят обучението си в УАСГ, където могат да запишат „Управление на недвижими имоти”, или в УНСС, който има подобна специалност. В същото време завършилите при нас „Брокер на недвижими имоти” имат нужната подготовка да продължат образованието си и да се дипломират като строителни инженери, като градостроители и т.н.

Има ли интерес към задочната форма на обучение след средното образование?

Да. От него се възползват хора, които нямат професионална квалификация на строителен техник, а например са завършили различно средно образование. Обучението при нас е в дневна форма и кандидатите получават своите нови знания във всички необходими часове, които са предвидени по рамковата програма за придобиване на професионална квалификация. Те се провеждат цялостно, не са редуцирани и хората, работещи в строителния сектор, предпочитат нашето обучение, което им дава нов старт в живота.

Едно от големите достойнства на Вашата гимназия през годините е, че винаги намирате нещо различно, с което да увлечете младите. Например архитектурното наследство на арх. Фридрих Грюнангер в столицата…

Първо ще припомня, че този забележителен архитект е проектирал Регионалния исторически музей в Русе – първата административна сграда в България, строена за тази цел след Освобождението. В Русе негова е и първата флотска наблюдателна кула и метеорологична станция в България. В София – проект за втората част от реконструкцията на Княжеския дворец, двуетажната къща с мансарда на Анна Пулиева, къщата на адвокат Сърмаджиев, Духовната академия, Софийската духовна семинария, издигната заедно с църквата „Св. Ив. Рилски“, Синагогата, Централната минерална баня съвместно с арх. Петко Момчилов, паркът на територията на Военната академия, къщата на финансиста Димитър Яблански и т.н.

През целия си активен професионален път арх. Фридрих Грюнангер е ярък представител на барока и сецесиона. Нашите ученици организираха фотографска изложба с емблематични негови творби, където бяха включени и скици на сградите, изрисувани от десетокласничка. Представена беше и презентация за виенския архитект, за да запознаят аудиторията с богатото архитектурно наследство, което ни е оставил.

Впрочем, много са талантливите момичета и момчета, които стартират сериозната си професионална подготовка именно в СГСАГ „Христо Ботев” с идеята да получат добро образование. И да бъдат добри граждани. Ние като преподаватели се стараем това да се случи, което е факт от години.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 25.05.2017. Категория Наука, Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.