Президентът Румен Радев: УАСГ отстоява важната мисия да подготвя строители на съвременна България

Прочетена: 1073

Георги Сотиров

В зала „Максима” на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) 75-ото тържество по случай старта на новата учебна година откри проф. д-р инж. Славейко Господинов, зам.-ректор по учебната дейност, качество и акредитация на УАСГ. Сред присъстващите първокурсници, студенти, преподаватели, родители, гости и много журналисти бяха ректорът проф. д-р инж. Иван Марков, президентът на Република България Румен Радев, инж. Валентин Йовев, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството, проф. д.а.н. арх. Борислав Борисов, ректор на Висшето строително училище „Любен Каравелов”.

„Преди 75 години в разгара на Втората световна война българската общественост открива висше техническо образование в страната. Представете си, гори цяла Европа, а в България откриваме инженерно-техническо училище. Това показва нашия стремеж към знания, към светлина, стремеж към просперитет. Оттогава изминаха 75 години, през които ние развиваме успешно висшето техническо образование. Гордеем се с този факт”, заяви в приветствието си проф. Марков.

„Излезте навън и погледнете в която и да е посока”, обърна се ректорът към първокурсниците. „80% от сградния фонд са построени от възпитаници на УАСГ. И той издържа изпитанието на времето, премина през редица предизвикателства. 90% от пътищата са дело на завършилите Факултета по транспортно строителство. Всички национални обекти са проектирани, изградени и се поддържат от наши кадри. Хидротехническите съоръжения, над 3000 язовира, над 95% са построени от дипломиралите се в нашето училище. Всички измервания от Земята до Луната и Космоса се правят от наши геодезисти”, подчерта той и допълни, че университетът готви специалисти за работа по опазване на околната среда, развитието на парковите пространства, експерти по ландшафтна архитектура и др.

„Бъдете горди, драги първокурсници, че вече сте студенти в нашия университет”, каза още ректорът проф. Марков.

„С голямо удоволствие приех поканата да бъда тук в този тържествен ден, защото за мен наистина е чест да съм заедно с Вас на откриването на академичната учебна година в българския университет с най-дългогодишни традиции във висшето техническо образование в сферата на архитектурата, строителството и геодезията“, заяви президентът Румен Радев. „Това са реализираните благородни амбиции на предците ни у нас да има висше инженерно образование на европейско равнище. Днес можем да кажем, че техните очаквания категорично са се сбъднали. Доказателство за това сте Вие. Тук се подготвят най-добрите строителни инженери, архитекти, геодезисти. Тук се създава бъдещият облик на България”, каза държавният глава.

„Вие трябва да излезете след години оттук не само с усвоени знания, а с нови компетенции как да бъдете успешни в бъдещата си работа. Радвам се, че в УАСГ продължавате прекрасните традиции и отстоявате важната мисия да подготвяте строители на съвременна България. Вашата бъдеща професия, драги първокурсници, е предизвикателна, сложна и непрощаваща. Тя дава много, но изисква още повече. Специалността съчетава усета към красотата със сигурността на математическите разчети. УАСГ дава облика на България. Откъдето и да дойдеш в страната – по море, с влак, кола, самолет – първото нещо, което човек вижда, това е продуктът на Вашия труд. С този продукт Вие определяте нивото на нашето обществено развитие. Залагате ценностните ни разбирания. Вие сте нашата врата към света. И не забравяте нашата българска строителна и архитектурна традиция”, завърши словото си президентът Румен Радев.

„От името на академичната общност на ВСУ „Любен Каравелов” Ви поздравявам с откриването на юбилейната учебна година. Успешната работа на Вашия университет през годините се е доказала и в съзвучие с държавните изисквания към висшето техническо образование. Това са 75 успешни години, в които Вие осъществявате подготовка на специалисти в областта на архитектурата, строителството и геодезията. Надявам се и занапред да продължим сътрудничеството между двете висши училища в името на общата цел – подготовката на компетентни специалисти за икономиката на България“, заяви проф. д.а.н. арх. Борислав Борисов.

Приветствие към новопостъпващите студенти и към техните преподаватели поднесе и зам.-министър инж. Валентин Йовев.

Преди началото на тържеството президентът е провел среща с ръководството на УАСГ. По време на нея са били обсъдени много от проблемите, засягащи финансирането, разпределението на субсидиите, качеството на учебната подготовка и бъдещата реализация за завършващите. „Всичко това е особено важно и за националната сигурност”, е припомнил президентът.

На срещата са били дискутирани и възможностите в УАСГ да се прави наука.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 17.09.2017. Категория Наука, Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.