УАСГ тържествено отбеляза своята 75-а годишнина

Прочетена: 885

Георги Сотиров

Университетът по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) отбеляза своята 75-а годишнина с тържествена сесия в Деня на народните будители. Събитието откри ректорът на УАСГ проф. д-р инж. Иван Марков. Празникът се състоя в зала „Максима”. На него присъстваха министърът на околната среда и водите Нено Димов, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев, ректорът на ВТУ „Тодор Каблешков” проф. д-р инж. икон. Даниела Тодорова, председателят на УС на Научно-техническия съюз по строителство в България акад. Ячко Иванов, студенти и преподаватели от УАСГ, зам.-ректори на много висши училища, както и представители на Президентството, на професионални гилдии, на бизнеса и др.
„Будителите, които се намират в университета, градят нещо много повече от сгради, пътища и съоръжения. Те градят мислене, разум, създават бъдещето – онова, нематериалното, което пребъдва във вечността. Това, което дават будителите, се предава от поколение на поколение и то води напред. На добър път, будители на България!“ Така сърдечно министър Нено Димов поздрави присъстващите. От своя страна домакините му връчиха специалната пластика, изработена от проф. Христо Харалампиев специално за 75-годишнината на УАСГ.

В своето приветствие към участниците и гостите инж. Валентин Йовев подчерта, че УАСГ навършва една достойна възраст и е
част от националната идентичност на България.

„90% от всички програми, по които работи Министерството на регионалното развитие и благоустройството, са свързани със специалностите, които се преподават в УАСГ. Уверен съм, че това е университет с бъдеще, който ще привлича все повече млади хора”, подчерта инж. Йовев, който е възпитаник на УАСГ. Зам.-министърът също получи от проф. д-р инж. Иван Марков специалната пластика на проф. Христо Харалампиев.

„Дълбок поклон пред нашите преподаватели и учители, пред предшествениците ни, които направиха възможно сегашното висше образование по строителство, архитектура и геодезия”, заяви проф. д-р инж. Иван Марков, след което награди предишните трима ректори на УАСГ – професорите Пеньо Пенев, Добрин Денев и Красимир Петров. „Като качество на подготовка на висши кадри за икономиката нашият университет е съизмерим със сродни училища навсякъде по света”, подчерта проф. Добрин Денев, който е и председател на секция „Строителна наука и образование” към Националния клуб на строителите ветерани. „Бъдещето на университета е светло и ясно. Той се съхрани във време, през което в България се смениха три обществени строя”, завърши проф. Денев.

Празненствата в УАСГ преминаха под патронажа на президента Румен Радев. От негово име инж. Цвета Тимева, секретар по регионалното развитие на държавния глава, прочете поздравителен адрес. „В ден като днешния ние можем реално да оценим приноса на Вашия университет в подготовката на архитекти, строителни инженери и геодезисти. За мен е чест да бъда патрон на юбилейните тържества и да засвидетелствам своята и на обществото почит към постиженията и Вашия принос за развитието на държавата. Вашите резултати са навсякъде около нас – сградите, пътищата, съоръженията, градските пространства… Вашата научна дейност е творчество, което гради мостове между миналото и настоящето и полага основите на бъдещето”, се казва в поздравлението.

Преди церемонията в зала „Максима“ бе открита
Международната юбилейна научна конференция „75 години УАСГ”,

на която домакин беше Геодезическият факултет. „Основната цел на форума е да бъдат представени последните тенденции, постижения и проблеми в различните тематични направления, свързани с архитектурата, строителството и геодезията, както и да се дадат насоки относно бъдещи научни изследвания, повишаване ефективността на прилаганите методики и технологии и степента на опазване на околната среда“, заяви проф. д-р инж. Елена Пенева, декан на Геодезическия факултет.

Тематичните направления, които учени и преподаватели дискутираха в сесиите на конференцията, бяха свързани с архитектурата и урбанизма, строителството и геотехниката, водното инженерство, геодезическите референтни системи, гравитационното поле и геодинамиката, геодезията, приложната геодезия и геоинформатиката, кадастъра, управлението на имоти, земеустройството и опазването на околната среда, картографията, фотограметрията и дистанционните изследвания, инфраструктурните проекти и нормативната база.

С подчертан интерес присъстващите изслушаха и представянето на катедра „Висша геодезия” от нейния ръководител, проф. д-р инж. Славейко Господинов, зам.-ректор по учебна дейност, качество и акредитация на УАСГ. „Нашата консервативна наука навлезе под земята, във водата и в Космоса. А съвпадението, което не е случайно, на нашия юбилей с Деня на народните

будители показва
как една солидна наука може да интегрира обществеността и държавата”.

По време на тържествената сесия бяха излъчени и няколко документални филма, които представиха историята и мястото на УАСГ в обучението и реализацията на неговите възпитаници в строителството на съвременна България. Подчертано беше, че наши архитекти, строители и геодезисти работят по цял свят, разнасяйки непомръкващата слава на първомайстора Кольо Фичето.
Ще припомним, че университетът е основан като Висше техническо училище през 1942 г. През 1945 г. то се преобразува в Държавна политехника, а по-късно – 1953 г., се формира Инженерно-строителен институт. Той е преименуван на Висш инженерно-строителен институт през 1963 г., а в 1977 г. – на Висш институт по архитектура и строителство (ВИАС).
На 21 юли 1995 г. с решение на Народното събрание ВИАС става Университет по архитектура, строителство и геодезия. За времето на своето съществуване УАСГ е подготвил повече от 5900 архитекти и 25 000 инженери в пет факултета – Архитектурен, Строителен, Хидротехнически, Геодезически и Транспортен, по следните специалности: „Архитектура”, „Урбанизъм”, „Строителство на сгради и съоръжения”, „Транспортно строителство”, „Водоснабдяване и канализация”.

Наред с техническия аспект на образованието УАСГ си поставя целта да възпитава и развива у бъдещите специалисти умения да реализират и управляват мащабни строителни обекти и процеси, като спазват строги екологични изисквания и включват безконфликтно сградите и съоръженията в природната среда.

УАСГ е акредитиран от Националната агенция по оценяване и акредитация (НАОА). На специални акредитационни процедури периодично се подлагат и специалностите в университета.

Последният институционален сертификат от НАОА е с оценка „Много добра“. Всички инженерни специалности са акредитирани от FEANI – Федерацията на европейските инженери. Обучението по архитектура е признато и акредитирано от RIBA – Кралския институт на британските архитекти, и от Министерството на културата на Франция.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 12.11.2017. Категория Наука, Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.