Инж. Даниела Симеонова, директор на ПГСАГ „Кольо Фичето“ – Бургас: ПГСАГ „Кольо Фичето” осъществява прием след VII клас в четири специалности

Тенденцията в последните години е нашите ученици да достигат до първите места в национални състезания

Прочетена: 130

Георги Сотиров

Инж. Симеонова, Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“ – Бургас (ПГСАГ „Кольо Фичето“) участва в състезанието „Най-добър млад строител“. Какви са резултатите от него за училището?

Винаги се готвим за надпреварата като за празник. Децата го очак­ват, подготвят се, имаме участници, които са първенци вече няколко поредни години. То е възможност бъдещите строители да покажат на практика какво умеят. Затвърждаваме отличните си отношения с партньорите – спонсори, с Камарата на строителите, с Националния клуб на строителите ветерани.
Тенденцията в последните години е нашите ученици да достигат до първите места в националните състезания и в професионалните прегледи. Гордеем се с тях и техните възпитатели, един от които съм и аз – започнах работа като учител тук преди близо 25 години. Винаги съм била преподавател по професионална подготовка. За децата е важно теорията да е близо до практиката и да имат възможност за стаж и работа, докато учат.

През повече от 55-годишната си история Вашето училище е обучило хиляди строителни кадри – работници, техници, геодезисти. Голямата част от възпитаниците му в момента са мениджъри, ръководители на звена във водещи строителни фирми на територията на цялата страна и т.н.

Наш възпитаник е любимият на цяла България комик Димитър Рачков. Не е забравил училището си и много ни помага.

А иначе – освен строители, мениджъри и архитекти подготвяме и много политици. Сред възпитаниците ни има трима областни управители, кметове, депутати. И, разбира се, учители – наши бивши ученици сега са преподаватели в ПГСАГ „Кольо Фичето“.

Разкажете как протича обучението в училището.

ПГСАГ „Кольо Фичето“ осъществява прием след VII клас в четири специалности – „Строителство и архитектура“, „Водно строителство“, „Геодезия“, „Парково строителство и озеленяване“. Парковото строителство е уникална паралелка не само за Бургас, а и за целия Югоизточен планов регион – ние сме единственото училище в областите Бургас, Сливен и Ямбол с подобно обучение.

Имаме прием и след основно и средно образование, както и валидиране на знания и умения. Много актуално напоследък е обучението на възрастни, което се провежда и по искане на самите заинтересовани, и по желание на фирми и на Камарата на строителите в България. Специално заради програмата за енергийна ефективност имахме курсове с всички съвременни изисквания към тази дейност за работници, които санират сгради.

Демографската криза е национален проблем. Как тя се отразява на приема във Вашата професионална гимназия?

Макар да сме желано училище в центъра на Бургас, не мога да кажа, че кризата не ни влияе. Не я усещаме в приема, защото всяка година реализираме пълния обем, а напоследък расте и балът на приетите ученици. Това значи, че ни търсят деца, които се подготвят специално за нас, а не просто да сме им второ, трето и т.н. желание. Колкото по-висок е балът, толкова децата са по-мотивирани да учат, това поставя и големи изисквания пред нас като преподаватели. При нас се наблюдават други тенденции – вече приети ученици след обучение 1 – 2 години заминават с родителите си в чужбина. Имаме няколко подобни случая напоследък – в Гърция, Германия, Великобритания. Местят се целите семейства, децата отиват с тях. Но съществува и обратната тенденция – в момента обучаваме ученици от страни извън ЕС, които са се заселили в България. Имаме няколко деца от Русия, чиито родители са се заселили трайно в Бургас.

Поддържаме много тясна връзка със семействата, стремим се да ги ангажираме постоянно с постиженията на учениците и с ежедневната ни работа.

Ще отбележа, че 95% от нашите възпитаници кандидатстват във висши училища. Едва 5% започват работа в строителството след средно образование.

ПГСАГ „Кольо Фичето“ изпълнява проект „По-квалифицирани учители, по-конкурентоспособно училище!“ по програма „Еразъм +“. По какви други инициативи работите?

Участваме в много европейски проекти за квалификация на учители, обмяна на опит със сходни училища в Европа. Работим по инициативата на Министерството на образованието и науката – „Твоят час“, по проекта „Ученически практики“. Имаме много силен Ученически съвет, който всеки месец организира различни събития – благотворителни изложби и базари, спортни прояви, концерти. Децата са съпричастни към всичко, което се случва по света, имат активна гражданска позиция. Помагат си взаимно. Имахме възпитаници, пострадали от голямото наводнение в Бургаско, техните съученици събраха средства за строителни материали, помогнаха и ремонтираха…

В момента реализираме много сериозна благотворителна кампания – възстановяване на фасадното пано на майстор Кольо Фичето, което се намира на сградата на гимназията. То е дело на един от най-известните бургаски художници, основателя на школа по мозайки Енчо Рачев. Паното е правено преди 55 години, но с течение на времето се е повредило, част от парчетата са изпаднали. Искаме да го реставрираме, защото е културно наследство не само за училището, а и за Бургас.

Със съдействието на общината направихме благотворителна изложба на наши ученици, много разчитаме за подкрепа и спонсорство и на бившите ни възпитаници, както и на Обществения съвет към гимназията.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 07.05.2018. Категория Наука, Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.