Олег Велинов: През 2018 г. ще сме център на снукъра

Прочетена: 217

Теодор Николов

Г-н Велинов, как бихте определили 2016 г. за снукъра в България?

Изминалата година беше доста трудна за българския снукър. Федерацията ни получи минимално финансиране, единственото градивно, което успяхме да реализираме, е това, че изпратихме за наша сметка най-добрите ни състезатели на европейските първенства – съответно за мъже и жени и за юноши. Също така платихме таксите за членство към световната и европейската федерация и съумяхме да организираме турнира „Мастърс“ с награден фонд.

Разбира се, завършихме успешно и турнирите от календара ни. За съжаление нямахме финансовата възможност да инициираме семинари или да изпратим някой от талантливите ни състезатели в Англия, за да тренира там – нещо, което през изминалите години сме правили. За наша радост обаче българските съдии се развиват страхотно, което е основна заслуга на тяхната асоциация. С гордост станахме свидетели как талантливата Десислава Божилова съдийства мач на телевизионната маса на UK Championship. Част от съдиите ни взеха участие на световното първенство в Катар. Имаше и други хубави моменти, но като цяло изпращаме 2016 г. със смесени чувства.

Какви големи снукър събития да очакваме през календарната 2017?

Надявам се, че през януари ще бъде потвърдено най-уникалното събитие досега за българския снукър, но все още няма как да разкрия какво е то. В същото време ни се наложи да се откажем в последния момент от плануваното ни домакинство на европейско първенство през юни 2017 г. – отново поради липсата на средства. Европейската федерация обаче се съгласи да го измести с година напред и така през 2018 г. ще сме център на снукъра.

Все по-често величия от снукър елита посещават страната ни. Кое е най-ключовото при организирането на големи форуми у нас?

Най-ключовото е, че в България има много фенове на снукъра. Без тях няма как да се реализира подобно скъпо събитие. Разбира се, немаловажен факт са и моите приятелски отношения с голяма част от световните снукър звезди и функционери, което също помага.

Няколко пъти споменахте липсата на средства. Какви са отношенията между Българската федерация по снукър и държавата?

Българската държава е помагала винаги на снукъра с каквото може. За съжаление подкрепата за българския шампионат, участието на наши състезатели на големи форуми и семинари не са залегнали в тази помощ. Основно бяхме подпомогнати за големите турнири от сериите PTC, които са страхотна реклама за България. Човекът, който повярва в тези турнири и разбра, че това е имидж за българския спорт, бе Свилен Нейков.

Какво трябва да се направи, за да се подобрят условията за развитието на снукъра в страната?

Основното според мен е да се организира български младежи и девойки да тренират във Великобритания за 1 – 2 месеца в годината. Също така да се направят веднъж годишно курсове с най-добрите треньори в България. Не на последно място да се открият още клубове за снукър в страната и в по-малките градове по примера на Кюстендил и Мездра, да речем. За да стане колкото се може по-масов спортът, е необходимо да се сложат снукър маси в училищата. Първата стъпка бе направена през 2016 г., като с помощта на спонсори и наши усилия Софийската математическа гимназия се сдоби със снукър маса. Поради големия интерес към спорта там в началото на 2017 г. благодарение на директора Антон Стоянов и спонсори ще бъде сложена и втора маса.

Всъщност доколко наистина е популярен снукърът в България?

Снукърът е много популярен като спорт за гледане, но проблемът за масовост от гледна точка на практикуващи стои и пред нашата федерация. Това все пак е един английски спорт, като разбиранията в него са колкото близки, толкова и далечни от българина. Въпреки това смея да твърдя, че снукърът не е непознат спорт в България и с всяка изминала година градира.

Как и къде човек може да започне да тренира снукър? До каква степен има значение възрастта?

Всеки, който е над 4-годишна възраст, може да започне да тренира или играе. Клубове за снукър има на доста места в България – София, Пловдив, Бургас, Варна, Ловеч, Кюстендил, Мездра, Ямбол, Стара Загора. Също така има много частни клубове в по малки градове и дори села с единични снукър маси. През 2016 г. БСФ има нови лицензирани треньори, които преминаха успешно курс при Братислав Кръстев, който пък от своя страна бе сертифициран от европейската федерация като преподавател на други треньори.

Вярвате ли, че един ден може да стигнем до българин сред топ играчите в света?

Да, ако не вярвах, нямаше вече да се занимавам със снукър. За годините от създаването на БСФ спортът се развива и представляваната от мен федерация постигна и най-смелите си мечти. В България четири години идваше елитът на спорта, за да участва на ранкинг турнир с 125 000 евро награден фонд. Организирахме 4 европейски и едно световно първенство у нас, имаме съдии от световно ниво и все повече зали за снукър. Общо взето, моята мотивация е да видя българин сред топ играчите и това, за което загатнах, очаквам да се случи още през януари.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 15.01.2017. Категория Спорт. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.