Два форума съпътстваха Дните на Виена в София

Експерти от австрийската столица споделиха развитието на града като смарт сити

Прочетена: 99

Елица Илчева
Мирослав Еленков

22-ма бяха виенчаните, които участваха в културния форум в рамките на Дните на Виена в София. Откриха го председателят на Общинския съвет там Томас Райндл и кметът на нашата столица Йорданка Фандъкова. Модераторът на събитието Бойко Василев не пропусна да отбележи, че в началото на миналия век София е била наричана Малката Виена, а редица австрийски архитекти са оставили безценни образци при нас.

„Виена се гордее с културно-историческото си наследство и в същото време винаги е готова да го сподели с други градове“, отбеляза и Томас Райндл, видимо доволен от това, че е част от престижния форум. Той сподели желанието си двата града да развиват средносрочни и дългосрочни проекти и подчерта, че за това важна част от концепцията на тазгодишните Дни на Виена, които минават под мотото „Виена обича София“, са съвместните експертни семинари.

Директорът на виенския Дом на музиката, Симон Пош, представи
необичайния интерактивен музей,

който ръководи вече близо 15 години. „Създаден през 2000 г., той е уникален по форма и съдържание за времето си. Това не е традиционният музей, където посетителят е само наблюдател. Там всеки може да подбере сам нещата, които го интересуват или които будят любопитството му, да експериментира със звуците или даже да дирижира Виенската филхармония. Онова, което го отличава от традиционните музеи, е експерименталното начало и това, че в него всичко може да се пробва“, разказа Пош. От презентацията му стана ясно, че Домът на музиката се старае да привлича предимно младите хора, а инвестициите в поддръжката и преобразяването на интериора вътре са постоянен и задължителен елемент от развитието на институцията.
Общинският Музей на Виена, който има своите 18 филиала с художествени и исторически сбирки и показва развитието на града през вековете, бе представен от Еви Шелер, асистент на директора.

Тя разказа и за грандиозния проект за ремонт на основната сграда на „Карлсплац“, в който ще бъдат инвестирани
16 млн. лв. в следващите години.

„Нашият музей предлага очарователната смесица от изкуство и история, разположена на три етажа, от новокаменната епоха до средата на XX век. Сензационните археологически находки от римския военен лагер „Виндобона”, запазени витражи и значими пластики от „Щефансдом”, между които и прочутите княжески статуи, са сред най-ценните експонати. Оръжия и други военни съоръжения от Виенския арсенал, както и артефакти от турско-австрийските войни, са свидетели на многобройните стълкновения през вековете. Най-старите планове на Виена и картини с изгледи говорят за неговото развитие от обикновен средновековен град до столица и резиденция на императори. Музеят разполага с
възхитителни примери на барокова живопис.

Сред атракциите са два големи модела на града преди и след разрушаването на крепостните му стени и построяването на улица „Рингщрасе“ на тяхно място. Периодът около 1900 г. е представен с картините на Густав Климт, Егон Шиле и произведенията на прочутите Виенски ателиета“, бе изчерпателна очарователната виенчанка .

Сред темите, представени и дискутирани, беше и опазването и съхраняването на историческите центрове на градовете и опита на Виена с обекти, включени в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. През 2001 г. историческият център на града става част от този списък, а в него се намират катедралата „Св. Стефан“, дворецът „Хофбург“, сградата на виенската Щатсопера, бароковата църква „Карлскирхе“, сградата на кметството и още много други паметници и музеи, които си заслужават да бъдат видени. В близост до операта са паркът „Фолксгартен“ с паметника на великия Моцарт, парламентът със статуята на гръцката богиня Атина Палада и може би най-известният немскоезичен театър – Бургтеатър.

Българската столица обаче не остана незабелязана на събитието. Зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов представи развитието на музеите и запозна гостите с изключителното наследство, разкрито в последните години. Той разясни как изграждането на метрото е изпълнено по възможно най-щадящия за археологията начин, като не спести похвали към българските проектанти и строители, които по няколко пъти са променяли проектите и са използвали най-скъпи машини и модерни технологии не само за да опазят, но и за да разкрият древното историческо минало на столицата.

Презентация на идеите за опазването на историческия градски център направи и главният арх. на София Здравко Здравков.

Иновациите в околна среда за увеличаване на зелената площ

„Иновациите в околна среда за увеличаване на зелената площ между жилищата са сред целите, чрез които се запазва качеството на живот във Виена“. Това заяви инж. Петра Шанер от „Агенция Виена – умен град“ по време на втория форум, съпътстващ Дните на Виена в София. Според нея разстоянието между зелените пространства, които свързват зелените зони, не трябва да е повече от 250 м.

Като постижение за вътрешноградските зони в австрийската столица Шанер изброи озеленените фасади и покриви, площадките за игра и спорт. Тя акцентира върху екологичните проекти, с които се развива градско земеделие с плодови и зеленчукови градини. „Чрез тези инициативи се засилват и социалните контакти“, допълни Шанер.

Колегата Габриел-Ренато Гергинеску информира, че 15 млн. кв. км са новите зелени площи и места за отдих, планирани за Виена през следващите години. За пример той посочи гората Норберт Шеед.

„Предстои изграждане на зелена зона в 22-ри район „Донаущад“, където е планирано построяването на много нови жилища, но чак през 2019 г. проектът ще бъде представен за обществено обсъждане и едва след това ще започне реализацията му“, разкри той. Гергинеску уточни, че в момента там има зеленчукови и плодови градини.

Като добро съчетание между зелени пространства и бизнес сгради той посочи парк „Хелмут Цилк“ и парк „Роберт Хохнер“.

„За да се следи за изпълнението на проектите и развитието на града, правим зелен мониторинг. Със самолети се правят снимки, с които се констатират проблемите, и след това градим стратегиите“, обясни експертът.

„Ако има нещо, по което си приличат Виена и София, е, че градските им управи осигуряват семена за посев и растения за засаждане. Българската столица ангажира гражданите си чрез програмата „Зелена София“, където те кандидатстват с проекти за облагородяване на междублоковите пространства, а получават и паркова мебел“, обясни още Гергинеску.

Йорданка Фандъкова: Най-ценни са контактите ни с европейските столици

„Дните на Виена са естествено продължение на усилията ни да инвестираме в културата и наследството, но и да намираме начини за управлението му“, каза пред форума кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя сподели, че в управлението на града няма нищо по-ценно от контактите с европейски партньори. „Тези контакти и европейските средства помагат да се развива градът, начинът му на управление, стопанисване на градски пространства, съоръжения и в сферата на културата“, обясни кметът и отбеляза, че София разчита на Виена да научи по-добри начини за осъвременяване на градската среда и показването на културното наследство по един по модерен начин.

„Екология, опазване на околната среда, подобряване качеството на въздуха, подобряване качеството на градския транспорт – множество от мерките сме заимствали от Виена, но, разбира се, е било необходимо време те да се осъществят“, допълни Фандъкова и разкри, че организацията на зоните за паркиране в центъра на столицата е било в тясно сътрудничество с виенски експерти.

Кметът каза още, че предстои да бъде открита нова зала в Музея за история на София, т.нар. пространство на триъгълната кула. „Археологическите находки оттам са експонирани, а пространството позволява представяне на културно-историческото наследство и на съвременно изкуство“, обясни тя, като припомни, че тази година ще приключи и работата по Западната порта. Така той ще се превърне в най-големия открит парк-музей.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 21.02.2017. Категория Тема. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *