Правителството и бизнесът дискутираха възможностите по плана „Юнкер“

Обсъдени бяха механизмите за комбиниране на средствата от грантовете и ЕФСИ

Прочетена: 88

Свилена Гражданска

Правителството и бизнесът дискутираха възможностите за България по Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), познат и като плана „Юнкер“. Това стана по време на конференция на тема „Резултати и добри практики от изпълнението на ЕФСИ“, организирана от Искра Михайлова, председател на Комисията по регионално развитие (КРР) към Европейския парламент (ЕП), със съдействието на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). На форума присъстваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министрите на финансите Владислав Горанов, на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова, изп. директор на ЕФСИ Вилхелм Молтерер и неговият заместник Илияна Цанова, както и председателите на КРИБ Кирил Домусчиев и на УС на Камарата на строителите в България (КСБ) – инж. Николай Станков.

„В частта на ЕФСИ за малки и средни предприятия (МСП) България е на второ място по усвояемост след Естония. Това се дължи до голяма степен на активността на фирмите у нас и на усилията на банките посредници“, подчерта при откриването на форума председателят на КРР към ЕП Искра Михайлова. Тя допълни, че предизвикателствата, пред които е изправен ЕС, днес са много – миграцията, сигурността на границите и на гражданите на Съюза, климатичните промени и др.

„Изключително важно е да можем да мобилизираме частни инвестиции за постигане на стабилен растеж и заетост в Европа. България има нужда от финансов ресурс за развитие. ЕС предложи решение със създаването на ЕФСИ“, обясни Михайлова.

„Имаме изключителния шанс с председателството на Съвета на ЕС през 2018 г. и с подкрепата на плана „Юнкер“ още повече да улесним развитието на бизнеса и да го направим по-гъвкав“, заяви от своя страна министър-председателят Бойко Борисов.

„Форумът дава възможност да се види къде е България по отношение на реализацията на проекти по ЕФСИ. Знаем, че притокът на средства от грантове в бъдеще ще намалее драстично и трябва да сме подготвени за това“, коментира председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

„Конференцията е посветена на предизвикателствата и перспективите пред ЕФСИ. Тя се реализира с подкрепата на групата на АЛДЕ в ЕП, която провежда ясна политика за ефективност и ефикасност на бюджета на Европейския съюз, за подкрепа и сътрудничество на бизнеса. Имаме любезното съдействие и на зам.-председателя на ЕК с ресор „Работни места, растеж, инвестиции и конкурентоспособност“ Юрки Катайнен“, каза още Искра Михайлова. Тя посочи, че оглавяваната от нея комисия е подкрепила със становище предложението на ЕК за удължаване на срока на действие и за удвояване на средствата по плана „Юнкер“.

„Трябва да бъде развито географското и секторното покритие. Необходимо е да се подкрепят проекти с трансгранично измерение, да се укрепи Европейският консултантски център по инвестиционни въпроси. Нужна е по-добра координация със страните членки“, обясни Михайлова. Според нея трябва да се ускори и оптимизира използването на европейските структурни и инвестиционни фондове, да се развива комбинирането им с ЕСФИ и с други инструменти, за да се постигне максимален ефект. Във връзка с това Михайлова напомни, че КРР е приела изменения за подобряване на възможностите за използване на различните източници на средства. По думите й политиката за сближаване след 2020 г. ще бъде ориентирана към гъвкаво финансиране, комбиниране на инструментите, градско развитие, иновации, икономически растеж и др.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС страната ни ще бъде в позиция да модерира европейския дебат по няколко теми, сред които многогодишната финансова рамка и бъдещето на кохезионната политика. „Разделянето на страните членки на нетни донори и бенефициенти не е най-добрият формат. Това предизвиква излишно напрежение. Убеден съм, че все още не са изчерпани възможностите за хибридно комбинирано финансиране в рамките на един проект“, допълни той. Според вицепремиера нагласата за „усвояване“ на пари е грешна и правилната трябва да бъде друга – „имам добра идея и търся средства, за да я осъществя“.

„През последните месеци коментирахме функциите на ЕФСИ. Направили сме доста стъпки в правилната посока. Свидетели сме на недостатъчно ниво на активност от страна на Европейската инвестиционна банка в България. Иска ми се да задълбочим работата в посока ускоряване и адаптиране на политиката на институцията и фонда към проектите, които българският бизнес може да предложи“, коментира министърът на финансите Владислав Горанов. Той отчете положените усилия за създаването на звено за консултации у нас, като обясни, че се е очаквало то да заработи в края на март, но това не се е случило в пълна степен заради провеждането на предсрочните парламентарни избори.

Вилхелм Молтерер, изп. директор на ЕФСИ, определи плана „Юнкер“ като възможност конкуренто­способността на ЕС да бъде отстоявана спрямо тази на останалите икономики. Той обясни, че с фонда могат да се привлекат допълнителни средства от частния сектор за инвестиции. По думите му ЕФСИ не е конкурентен инструмент на грантовете, а допълващ. Според Молтерер е необходима по-добра регулаторна среда за бизнеса в целия ЕС.

„В момента на европейско равнище тече законодателен процес, който ще позволи да има повече финансови инструменти“, каза Илияна Цанова, зам. изп. директор на ЕФСИ, и подчерта, че по плана „Юнкер“ са допустими публично-частни партньорства, както и проекти на държавните и общинските предприятия. По време на форума бе дискутирано създаването на инвестиционна платформа чрез ЕФСИ за финансиране на общинска инфраструктура, която не е допустима по структурните фондове.

Повече по темата четете в следващия брой на в. „Строител“.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 11.05.2017. Категория Тема. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *