София ще защитава титлата „Европейска столица на спорта“ чрез инвестиции в инфраструктура

Готови са проектите за строеж на четири физкултурни салона

Прочетена: 125

Росица Георгиева

В края на 2014 г. София беше определена за Европейска столица на спорта за 2018 г. Титлата не се свързва с домакинствата на определен брой спортни инициативи. Тя има за цел да популяризира активния начин на живот. В същото време допринася за развитието на инфраструктурата посредством изграждане на нови и реновиране на съществуващите съоръжения. Председателят на Столичния общински съвет (СОС) и председател на Управителния съвет на Фондация „София – Европейска столица на спорта“ Елен Герджиков, кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова, Татяна Георгиева, общински съветник и председател на Комисията за децата, младежта и спорта към СОС, Анатоли Илиев, организационен секретар на фондацията, и Белчо Горанов, генерален секретар на Българския олимпийски комитет, участваха в представянето на целите, приоритетите и програмата за реализацията на инициативата през 2018 г.

За да се защити титлата „Европейска столица на спорта”, ще се работи по две основни направления – инвестиции в инфраструктура и популяризиране на масовия спорт чрез провеждане на различни мероприятия. Продължава дейността по всички инвестиционни програми, залегнали в дългосрочните планове на общината. Те включват изграждане и пускане в експлоатация на фитнес площадки в паркови пространства в 24 районни администрации, тенис маси, допълнителни средства за спортни дейности и поддръжка на базата в училища и детски градини, съфинансиране на проекти на клубове и младежки организации, програми за подкрепа на детско-юношеския спорт и др.

Развитие на спортна инфраструктура – какво е направено до момента.

През последните години в София са изградени 70 физкултурни салона и 14 плувни басейна в детските градини при обновяване на базата им. В училищата са построени 10 спортни обекта, там където са липсвали такива. Едно от постиженията при развитието на инфраструктурата е обособяването и пускането в експлоатация на Многофункционалния комплекс в парк „Възраждане“, който се простира на близо 24 дка в кв. „Зона Б5“. В него са разположени 4 игрища за мини футбол с изкуствена трева, 3 за тенис на корт, едно за плажен футбол и плажен волейбол, пързалка за кънки, игрище за баскетбол, за петанк, покрита площадка за тенис на маса с 8 маси, мини игрище за деца (джитбол), детска площадка. Спортният център разполага с преместваеми трибуни, изградени са алейна мрежа, спортно и алейно осветление, озеленяване, паркоместа и други.

33 фитнеса на открито са направени в парковете в столицата, обновени са и 20 тенис маси на открито. Зала „Триадица“ е основно ремонтирана през последните години и е предоставена за управление на Българската федерация по баскетбол. В София е в действие програма за реализация на велоалеи, които се обособяват при реконструкция на ключови транспортни инфраструктурни обекти.

През следващите месеци

За изпълнение на целите на инициативата София – Европейска спортна столица, и за защита на титлата СО продължава инвестирането в спортна инфраструктура. Един от обектите, които ще се реализират, е изграждането на спортна площадка в двора на училището в с. Мърчаево. Подобни съоръжения ще бъдат построени и в с. Кътина и с. Кубратово. Средствата, които се заделят за това, са в размер до 185 хил. лв. от Съвета за управление на специализирания общински приватизационен фонд (СУСОПФ).

Предстои да започне работата по салона на 149 училище в район „Овча купел“. За целта са отпуснати 400 хил. лв. от СУСОПФ. Проектирани са и предстои реализацията на подобни обекти в Първа английска езикова гимназия, както и в Девета френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“, където към момента няма съоръжения за упражняване на спорт. Те ще се изпълнят заедно с ремонтите в учебните заведения. С готови инвестиционни предложения за строеж на физкултурни салони са още 4 училища.

През 2010 г. е подготвен проектът за спортно съоръжение в 37 СУ „Райна Княгиня“ в кв. „Люлин 9“. Пристройката се предвижда да бъде едноетажна с обособена топла връзка към сградата на учебното заведение. Ще се състои от ниско тяло, където ще са съблекалните и помещенията за учители, както и складовете. Ще има висока част на обекта, в която ще се помещава спортната зала. Разгърнатата застроена площ (РЗП) ще е 592 км. м. Стойността е 1 065 000 лв. с ДДС и съоръжението ще бъде предложено за включване в бюджета на Столичната община за 2018 г.

Проект на стойност 1,3 млн. лв. с ДДС е изготвен за 176 ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в с. Негован. В пристройката са предвидени три тела. Първото е двуетажно с котелно, складови помещения и топла връзка към училището на второ ниво. Второто тяло е едноетажно за съблекални и кабинети към физкултурния салон. Третото е физкултурният салон.

Сред другите учебни заведения с готови предложения е 175 ОУ „Васил Левски” в с. Мрамор. Пристройката е едноетажна и се състои от две функционално пространствени части, разделени на високо тяло – физкултурен салон, и ниско – класни стаи и други помещения. Салонът е долепен до съществуващата сграда. РЗП на строежа ще е 651,04 кв. м. Стойността е 1 120 000 лв. с ДДС.
64 ОУ „Цар Симеон Велики” в „Симеоново” също има готов проект за физкултурен салон на стойност 1 530 000 лв. с ДДС. Пристройката е двуетажна сграда, като на първия етаж е разположен физкултурният салон с прилежащи помещения, санитарни възли и стая с инвентар. На втория се помещават 4 класни стаи. Физкултурният салон е долепен до съществуващата сграда. РЗП на строежа е 750 кв. м.

Главният архитект на София арх. Здравко Здравков е разработил типови проекти за спортни зали в дворовете на столичните училища. Идеята за обособяването на такива съоръжения се е зародила при посещение на кмета на София Йорданка Фандъкова във Варна, където има подобни съоръжения. Спортните зали в София се предвижда да бъдат два вида – без и със седалки, които предоставят възможност за провеждането на регионални състезания. Все още се работи върху финансовата част на проектите, като целта е тя да е по-ниска от сумата, нужна за строежа на училищен физкултурен салон. Очак­ва се през следващата година между 5 и 10 подобни обекта да бъдат готови. Дейностите ще стартират през 2018 г., като идеята в дългосрочен план е да се осигурят поне по една училищна зала във всеки район, за да има териториален баланс в локациите.

През тази година ще продължи изпълнението на програмата за изграждане на фитнес съоръжения на открито. За 2017 г. е планирано в столичните паркове да бъдат направени 12 такива.
Продължава обособяването на велоалеи в София. През годината ще бъде изградено такова съоръжение на бул. „Монтевидео”, като по този начин в район „Овча купел” ще се организира цяла мрежа.
Трасе за колоездачи ще бъде маркирано по ул. „Георги Сава Раковски”. Одобрена е и промяната на проекта за ремонта на бул. „Княз Ал. Дондуков”. По време на реконструкцията на транспортното съоръжение ще се съчетае запазването на паважната настилка и обособяването на алея за велосипеди, изградена от равни павета.

Столичната община съвместно със Софийски университет „Климент Охридски“ работят за довършване на спортната зала, разположена до зала „Фестивална“ в кв. „Гео Милев“. Реализацията на съоръжението е замразена преди 30 години. В момента текат действия за оценяване на актуалното състояние на обекта, както и анализ на необходимите средства за довършването му. Идеята на СО е спортната зала да се стопанисва и ползва съвместно с университета.

Сред планираните действия от страна на местната управа на столицата е реализирането и пускането в експлоатация на детски ски влек на Витоша. Идеята е да се обособи зона за обучение по зимни дисциплини на малчуганите. Приоритет в дейността на общината е участието при приемането на Плана за управление на Природен парк „Витоша”. Проведени са разговори с министъра на околната среда и водите Нено Димо по темата.

Популяризиране на масовия спорт

Ежегодно Столичната община финансира около 100 спортни събития на детски градини, училища и административни райони. Около 80 са състезанията, осъществени от спортни клубове и младежки организации. 69 проекта за колективни и индивидуални спортове са финансирани по Програмата за развитие на детско-юношеския спорт, която е създадена специално във връзка с обявяването на София за спортна столица.

Програмата за насърчаване на масовия спорт за 2018 г. предвижда организирането на 80 прояви, като 14 от тях ще имат съпътстващ характер. Ще бъдат проведени 4 фотоизложби, 2 кинофестивала, 14 презентации.

София – Европейска столица на спорта 2018, ще бъде представена в Брюксел. През ноември 2018 г. ще има среща на европейските спортни столици. Предстои провеждането на 3 конференции и семинари. Догодина се очаква 15 спортни събития да бъдат в Природен парк „Витоша”. През 2018 г. 800 хил. лв. ще бъдат отделени за финансиране на детско-юношеския спорт. Освен събитията от спортния календар на София ще се осъществят и мероприятия съвместно с други организации. Сред тези инициативи са Дипломатическият турнир по футбол, Гимнастиадата за деца, Университетските игри „София 2018”, Турнир по тенис на Италианската и Френската търговски камари и други.

През 2018 г. в столицата ще се проведат редица събития от световно ниво – Тенис ATP Garanti Koza Sofia Open 2018, Световно първенство по художествена гимнастика, Световно първенство по волейбол за мъже и други.

Догодина ще бъде определена за първи път и Световната столица на спорта

Европейската столица на спорта се определя всяка година от 2001 г. насам от неправителствената организация ACES Europe. Тази титла се отнася за столица, която има повече от 500 хил. души население. Определят се също град, общност и селище на спорта за всяка година. Титлата „Европейски град на спорта” се присъжда на няколко селища с население от 250 хил. до 500 хил. жители.
За Европейска общност на спорта се обявява група от няколко малки градове на Стария континент. Европейско селище на спорта се отнася до населени места с по-малко от 5000 жители. До момента сред столиците победители са Мадрид (2001), Стокхолм (2002), Копенхаген (2006), Щутгарт (2007), Mилано (2009), Истанбул (2012), Торино (2015), Прага ( 2016) и Марсилия (2017). През 2018 г. ще бъде определена за първи път и Световната столица на спорта.

Йорданка Фандъкова, кмет на СО: Ще удвоим средствата за финансиране на клубовете

Повече от 730 хил. души се включиха в инициативите, организирани във връзка със София – Европейска столица на спорта 2018 г., в последните две години. Обхванати са всички възрастови и социални групи на обществото. Инициативата е насочена към масовия спорт. Ежегодно Столичната община финансира около 100 прояви на детски градини и училища и около 80 събития на спортни клубове и младежки организации. През 2018 г. ще бъдат удвоени средствата за клубовете и те ще станат 800 хил. лв. Тази сума ще бъде вложена в реализацията на събития за развиване на детско-юношеския спорт. „Програмата на кмета” пък подкрепя 20 международни спортни събития, които се провеждат на територията на СО. Чрез София – Европейска столица на спорта 2018 г., планираме да предоставим повече възможности за спорт, да подобрим инфраструктурата и да направим така, че хората да бъдат по-активни. Ние се стремим тази дейност да остане устойчива и след 2018 г., защото виждаме колко много столичани се увличат от инициативата.

Елен Герджиков, председател на СОС и председател на УС на Фондация „София – Европейска столица на спорта“: През 2018 г. 20% от предвидените събития ще са на територията на Природен парк „Витоша”

Преди три години, когато ни хрумна идеята да кандидатстваме за спортна столица на Европа, тя беше много екстравагантна. Но решихме да опитаме и започнахме да я реализираме лека-полека, от нулата. Смисълът на инициативата е развитие на масовия спорт и предоставяне на повече възможности за практикуване. Три са основните приоритети – информационен, активностите от спортния календар, инвестициите в подобряване и развитие на инфраструктурата. Когато се захванахме с тази задача, решихме спортът да е приоритет в политиката на София. През следващата година повече от 20% от всички предвидени събития ще бъдат на територията на Природен парк „Витоша”. За нас е важно да се случват неща в планината, тя да бъде достъпна за жителите и гостите на града. Ние ще се включим активно в дискусиите по приемането на Плана за управление на Витоша. Идеята ни е да защитим интереса на нашите съграждани и да използваме това природно богатство по най-ефективния начин.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 10.07.2017. Категория Тема. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.