Откриха първия у нас термален аквапарк

Уникалният атракцион „Персенк“ ще допринесе за развитието на Девин като интересна и предпочитана туристическа дестинация

Прочетена: 397

Емил Христов

„Залагаме на културно-историческия, балнео- и СПА туризма, защото искаме страната ни да стане дестинация за четири сезона“. Това заяви при откриването на единствения у нас термален аквапарк „Персенк” в Девин министърът на туризма Николина Ангелкова. На събитието присъстваха кметът на Девин Красимир Даскалов, областният управител на Смолян Недялко Славов, почетният председател на Камарата на строителите в България (КСБ) и член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Светослав Глосов, инж. Стефан Чайков, председател на УС на Българска браншова камара „Пътища”, и др.

„Разработваме редица балнео- и СПА маршрути на територията на България, които ще могат да се комбинират и надграждат със създадените вече осем културно-исторически дестинации”, добави министър Ангелкова. „Надявам се Девин да се присъедини към инициативата ни, защото предвиждаме всички тези места да допълнят и Регистъра на туристическите атракции на страната”, подчерта тя. По думите й аквапаркът безспорно ще допринесе съществено за развитието на Девин като интересна и предпочитана туристическа дестинация.

„За мен е голяма чест да посрещна всички Вас на откриването на уникалния по рода си термален воден атракцион”, каза пред събралите се гости д-р ик.н. Николай Иванов, инвеститор и управител на „Персенк“ и член на УС на КСБ. Той изрази специални благодарности към кмета на община Девин Красимир Даскалов, който е оказал пълна административна подкрепа на проекта. „Служителите и ръководителите на обекта свършиха блестящо своята работа. С тяхна помощ само за 6 месеца успяхме да завършим това прекрасно съоръжение”, сподели д-р Иванов.

Областният управител на Смолян Недялко Славов отбеляза, че правителството е подпомогнало Девин за рехабилитация на водопровода за минерална вода до Бедински бани, което е привлякло още повече туристи. Той уточни, че преди дни Министерският съвет е гласувал средства и за други важни проекти на общината, което ще подобри облика й.

„Персенк” се намира в сърцето на Родопите и е част от звездното семейство на „СПА хотел Персенк”, който в годините затвърди името си като един от водещите в България, символ на лукс, комфорт и приятелска атмосфера. Уникалният атракцион е разположен на 12 дка и притежава всичко необходимо за една вълнуваща и незабравима ваканция. Очаква се той да допринесе за развитието на Девин като интересна и предпочитана туристическа дестинация. Комплексът разполага с шест басейна – малък олимпийски, акватоничен, развлекателен, бебешки, детски и ВИП басейн, две водни пързалки, както и различни водни атракции за посетителите.

При изключително голям интерес лентата на аквапарка беше прерязана от министъра на туризма Николина Ангелкова, д-р ик.н. Николай Иванов, инвеститор и управител на „Персенк“ и член на УС на Камарата на строителите в България (КСБ), и Яна Ганева, управител СПА комплекс на аквапарк „Персенк“. Откриването на обекта бе съпроводено от изискано парти и специална изненада за всички гости – музикално шоу с рок легендите от БТР и заря. По време на церемонията присъстваха кметът на Девин Красимир Даскалов, областният управител на Смолян Недялко Славов, почетният председател на КСБ и член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Светослав Глосов, инж. Стефан Чайков, председател на УС на Българска браншова камара „Пътища”, Пламен Бачев, управител на аквапарк „Персенк”, и други.

По време на откриването на термален аквапарк „Персенк” гостите имаха възможността да се насладят на малките грации от СКХГ „Локомотив София”. Летящ скок с огъване изпълни младата надежда и шампионка за девойки младежка възраст в олимпийско звено Радина Томова.

Девин е прочут у нас и в цяла Европа с изобилието си на минерални извори и здравословен климат. Богатството и невероятните дадености на местността са в основата за развитието на балнеотуризма в общината. В района са познати общо 4 хидротермални извора, които имат сходен физичен и химичен състав. Находището „Беденски бани“ се намира в с. Беден, на 12 км от Девин, като температурата му варира между 73 и 76 градуса. Водата е подходяща за външно балнеоложко приложение, тя също така е бистра, със слаб минерален състав и без вкус.
Още през Античността районът е примамвал със своите термални извори древни племена и народи. Дори тогава те са открили тайната на изворната вода и са я използвали за провеждането на лечения.

В аквапарк „Персенк” се намират и различни по характер заведения, където в приятелска атмосфера и под звуците на модерна музика посетителите ще могат да изпият освежаваща напитка или да хапнат любимо ястие. За ценителите на пълноценната почивка е на разположение СПА зоната на комплекса, където висококвалифицирани специалисти ще се грижат за комфорта и почивката на гостите. За малките посетители на аквапарка е предназначен пъстрият детски кът, където усмивките са гарантирани.

Съоръжението е отлично съчетание от оригинални дизайнерски решения, модерни тенденции в туризма, чист въздух и уникално красива природа. Несъмнено е от изключителна важност за развитието на сектора в страната и ще затвърди доверието към Девин като водеща СПА дестинация за гостите и жителите на общината.

Едно от най-впечатляващите места в атракциона е стилният и модерен ресторант-градина „Модър“. Луксозното бижу съчетава в себе си интересни дизайнерски решения, комфорт, изискана обстановка и великолепна кухня. В него гостите ще могат да се насладят на винени изкушения, част от богатата колекция на комплекса. Ресторантът предлага на своите посетители различна и разнообразна кухня, приготвена на много високо ниво и със затвърден професионализъм. Съчетава българска национална кухня, в частност типична родопска, италианска и средиземноморска. За всеки вкус и предпочитания има подготвени разнообразни ястия. За приготвянето на храната се използват продукти, произведени в екологично чисти места от региона.

Заведението разполага с красива градина и беседки, в които посетителите ще имат възможност сами да приготвят храна, да опитат родопско чеверме и вкусна скара и да се наслаждават едновременно с това на красотата на Родопа планина.

Д-р ик.н. Николай Иванов, инвеститор и управител на атракциона и член на УС на КСБ в България: Изградихме един толкова чакан и желан обект

За мен е голяма чест да открия първия в България термален аквапарк „Персенк”. Горд съм, че събитието е уважено от министър Николина Ангелкова. Изключително съм щастлив, че давам началото на нещо толкова значимо за Девин, което несъмнено ще допринесе за развитието на общината като важна туристическа дестинация и ще спомогне за възвръщане славата на града като предпочитан СПА курорт.

Аквапаркът обединява по елегантен начин най-модерните тенденции, оригинални дизайнерски решения, луксозно обзавеждане и уникалната природа на Девин. Той спомага за издигане нивото на българския туризъм, развитието на страната и в частност региона като място за целогодишен СПА, уелнес и културно-исторически туризъм. Атракционът е предназначен както за жителите на Девин, така и за гости от съседните общини – областния град Смолян, Борино и Доспат. Посрещайки всички с прочутото родопско гостоприемство и поддържайки достъпни цени, ще дадем възможност на повече хора да се насладят на една пълноценна и спокойна почивка и да изживеят различното. Идвайки при нас, посетителите ще се насладят на уникалната природа на Родопите и ще се докоснат до лековитата сила на минерална вода от находище „Беденски бани“.

Трябва да подчертая, че всичко, което виждате, успяхме да свършим само за половин година. На 17 януари тази година направихме първа копка и беше отслужен водосвет от отец Тодор от девинската църква „Св. Иван Рилски“. Само шест месеца от тогава и прерязахме лентата. Въпреки тежките метеорологични условия и трудностите, с които се сблъскахме, строителите работиха неуморно, без да спират и за момент, и аквапаркът бе завършен качествено и в срок. Изградихме един толкова чакан и желан обект, който ще предлага удобства и забавления за посетителите и несъмнено ще се превърне в предпочитано място за релакс и почивка както за българи, така и за чужденци.

Тук е моментът да благодаря на хората, които помогнаха този проект да се осъществи и да е това, което е. Специални благодарности бих желал да изкажа към Красимир Даскалов – кмет на община Девин, за съдействието и помощта, както и на главния архитект на града Мариана Перфанова, служителите от служби РЗИ, РИОСВ, ВиК, пожарна безопасност и др., които ни оказаха съдействие по всички административни въпроси и дейности.

Използвам възможността да се обърна специално към кметовете на областен град Смолян, Доспат, Борино, Златоград, Триград и всички околни селища, като отбележа, че всички те и техните съграждани са добре дошли в „Персенк”. Проектантите, строителите и служителите от надзора също свършиха отлична работа и допринесоха значително с труда си за реализирането и изграждането на обекта.

Благодаря и на техническите ръководители и всички служители, които с професионализма и всеотдайността си неотлъчно бяха до мен. Новото бижу на Девин нямаше да стане реалност и без професионализма на строителните компании.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Ролята на общината за развитие на туризма в Смолянска област е значима

Първо искам да заявя, че ролята на община Девин за устойчивото развитие на туризма в Смолянска област е наистина значима. За 2016 г. в местата за настаняване в областта са пренощували 12% повече туристи спрямо 2015 г., като броят на реализираните нощувки е с 9% ръст, а приходите от тях са приблизително 22 млн. лв. Тези резултати се затвърждават и през настоящата година – за периода януари – май 2017 г. постъпленията от нощувки в областта са вече над 13 млн. лв. – над 14% ръст спрямо същия период на миналата година. Искам да припомня също така, че правителството подпомогна Девин за рехабилитация на водопровода за минерална вода до „Беденски бани“, което привлече още повече туристи. Благодарение на това решение успя да се реализира и самият аквапарк.
Моята прогноза е, че над 5,5 млн. души ще посетят нашите курорти и такива общини като Девин. Само чрез развиване на туристическата ни инфраструктура ние можем да разширим обхвата на възможностите си. На броени километри от тази дестинация е Триград със своята красота и места за посещение. Знаете, че развитието на туризма е приоритет за държавата ни, ние работим с всички големи туроператори и обмисляме различните кампании и водещите ни целеви пазари.

Недялко Славов, областен управител на Смолян: Съоръжението осигурява нови работни места

Това е един уникален обект не само за община Девин, но и въобще за цялата област. Благодарение на тази инвестиция ние разнообразяваме туристическите атракции в областта. Благодаря на министър Ангелкова за това, че през последните години в нейно лице срещаме подкрепа в усилията да развиваме туризма като водещ отрасъл в района. Управата на община Девин трябва да е изключително доволна, че има инвеститор като д-р ик.н. Николай Иванов. Сигурен съм, че това прекрасно съоръжение ще донесе много положителни емоции за всички посетители. Ще насърчи и увеличи многократно притока на туристи в Западните Родопи, което ще накара още много предприемачи да оползотворят природните ресурси на региона. Това означава заетост, доходи и работни места. Нещо, което е изключително важно за областта.

Красимир Даскалов, кмет на Девин: Работим за привличане на повече инвеститори 

Единственият по рода си планински термален аквапарк. Той се случи благодарение и на помощта на държавата. Това, което отличава обекта от всички останали атракциони в страната, е именно лечебната сила на Беденската минерална вода. Тук гостите ще могат не само да се забавляват, но в същото време да изпитат лечебната й мощ. Не е случаен и фактът, че още през 1979 г. благодарение на тази вода, отново с постановление на Министерски съвет, е определено развитието на Девин като център за международен медицински туризъм. Днес привличането на такива големи инвеститори в лицето на д-р ик.н. Николай Иванов е основен приоритет в управленската програма на общината. Пожелавам на всички гости и посетители приятни моменти и добро настроение. Новите идеи са двигател за развитието на света.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 03.08.2017. Категория Тема. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.