Откриват „Арена Бургас“ в края на 2018 г.

Уникалното съоръжение ще даде възможност за провеждане на международни състезания от най-висок ранг

Прочетена: 289

Ренета Николова

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев, кметът на Бургас Димитър Николов, изпълнителният директор на „Академика 2011“ Борис Тодоров, както и представителят на консорциума изпълнител ДЗЗД „Дворана“ инж. Николай Николов, който е зам.-председател на УС на КСБ и председател на ОП на КСБ – Бургас, направиха инс­пекция на строежа на зала „Арена Бургас“. ДЗЗД „Дворана“ е с управляващ партньор „Билдникс“ ЕООД и участник „Водстрой 98“ АД.

„Много съм доволен от напредъка на строежа. Това ще бъде най-внушителната спортна зала в България, най-рационално планираната и конструирана. „Арена Бургас“ ще бъде изключително функционално съоръжение от огромно значение за българския спорт. Ще можем да приемаме състезания от най-висок ранг“, коментира за в. „Строител“ министър Красен Кралев.
По време на инспекцията стана ясно, че грубият строеж на „Арена Бургас“ ще бъде завършен до края на годината, а до края на 2018 г. залата ще бъде окончателно готова. Желанието на община Бургас е обектът да бъде изпълнен колкото се може по-рано. Строителите работят с удължено работно време.

„Има видим напредък на реализацията на обекта, общинската администрация е в непрекъснат контакт с изпълнителя и съдейства максимално по всички възникнали въпроси“, коментира кметът на Бургас Димитър Николов. „Доволен съм от видяното, очаквам темпът на строителство да се запази и залата да бъде готова в предвидения срок“, допълни той.

„В момента процесите вървят добре. Лично аз съм удовлетворен от цялата инспекция. Мисля, че ще влезем в сроковете, които са заложени, както и във финансовите параметри“, заяви изп. директор на „Академика 2011“ Борис Тодоров.

„В Бургас за наша радост не спира да се строи. Ако финансирането продължи с тези темпове, до края на 2018 г. залата ще бъде готова, сроковете са реалистични“, заяви от своя страна инж. Николов.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев, кметът на Бургас Димитър Николов, изпълнителният директор на „Академика 2011“ Борис Тодоров, както и представителят на консорциума изпълнител ДЗЗД „Дворана“ инж. Николай Николов, който е зам.-председател на УС на КСБ и председател на ОП на КСБ – Бургас, направиха инспекция на строежа на зала „Арена Бургас“. ДЗЗД „Дворана“ е с управляващ партньор „Билдникс“ ЕООД и участник „Водстрой 98“ АД.

„Много съм доволен от напредъка на строежа. Това ще бъде най-внушителната спортна зала в България, най-рационално планираната и конструирана. „Арена Бургас“ ще бъде изключително функционално съоръжение от огромно значение за българския спорт. Ще можем да приемаме състезания от най-висок ранг“, коментира за в. „Строител“ министър Красен Кралев. „След завършването на залата страната ще разполага с уникален пакет от 5 спортни съоръжения – 4 новопостроени и едно реконструирано“, допълни той.

„Края на 2018-а в „Арена Бургас“ ще правим турнири. Коледното парти на Бургас може да е в залата“, каза още Кралев.

По време на инспекцията стана ясно, че грубият строеж на „Арена Бургас“ ще бъде завършен до края на годината, а до края на 2018 г. залата ще бъде окончателно готова. Желанието на община Бургас е обектът да бъде изпълнен колкото се може по-рано. Строителите работят с удължено работно време. След като залата бъде готова в края на 2018 г., страната ни ще може да кандидатства за домакинство на европейско първенство по лека атлетика.

„Още преди да е завършена залата, има голям интерес от спонсори, които желаят да дадат името си на спортното съоръжение“, сподели министър Кралев и съобщи, че вече се водят преговорите с тях.

„Има видим напредък на реализацията на обекта, общинската администрация е в непрекъснат контакт с изпълнителя и съдейства максимално по всички възникнали въпроси“, коментира кметът на Бургас Димитър Николов. „Доволен съм от видяното, очаквам темпът на строителство да се запази и залата да се реализира в предвидения срок“, допълни той.

„В момента вървят добре процесите. Лично аз съм удовлетворен от цялата инспекция. Мисля, че ще влезем в сроковете, които са заложени, както и във финансовите параметри“, заяви изп. директор на „Академика 2011“ Борис Тодоров. „Залата ще се случи. Вероятно след средата на 2018 г. вече ще имаме яснота точно кога ще бъде завършена изцяло. Въпрос на организация е кога ще е готова“, обясни той и допълни, че изпълнението от страна на строителите в момента е отлично. „Вървят гладко нещата и нямам опасения за обекта“, подчерта Тодоров.

„Ако финансирането продължи с тези темпове, до края на 2018 г. залата ще бъде готова, ще изпълним графика“, заяви от своя страна инж. Николов.

„Арена Бургас“ ще бъде енергийно ефективна, за да се минимизират разходите за поддръжката й. Залата е проектирана като многофункционален обект, предлагащ пространство за практикуването на широк диапазон от спортове. Съоръжението ще се използва основно за лека атлетика, като отговаря на изискванията за провеждане на първенства от най-висок ранг. То е без аналог у нас и е разделено функционално на четири подобекта: основна зала за лека атлетика, хандбал, баскетбол, бойни спортове, волейбол и др., която може да се използва и за концерти, конференции и конгреси, малка зала с капацитет 1500 души, тренировъчна зала и открит етажен паркинг.

„Арена Бургас“ ще отговаря на всички най-съвременни нормативни и експлоатационни изисквания за подобен тип съоръжения. Обектът ще разполага с възможност за интегриране на допълнителни преместваеми трибуни, разширяващи зрителския капацитет. Пространството, определено за паркинг, позволява поемането на голям обем посетители и техника, предназначена за организирането на мероприятията. Тренировъчната зала ще се използва за текуща спортна дейност. За организиране на състезания по лека атлетика капацитетът на основната зала за посетители е 7200 бр. места, за събития за отборни спортове – 8200 бр., за концерти с допълнителни правостоящи места – 14 200 бр.

„Арена Бургас“ сама по себе си е уникална като конструкция. Например малката тренировъчна зала е с подпорни разстояния 32 на 22 м, разположена е непосредствено под главното входно пространство, което от конструктивна гледна точка беше един много сложен елемент за изчисление и реализиране. Трябваше да се изчисли моментът на провисване, на натоварване, защото имаме по 750 кг нормативен товар, само експлоатационен. Също така, за да не провисне, трябваше да се съобразим и да не напрягаме армировката“, обясни инж. Диан Димов, представител на конструкторското звено на съоръжението. Тя е решена като касетирана плоча. „Отделно рамките на конструкцията, които трябва да понесат цялото натоварване от трибуните, са също с много големи габарити. Самата геометрия на залата е извита във формата на овал“, посочи инж. Димов. По думите му фундаментите, на които ще стъпи носещата метална конструкция, също са много интересни, защото са тип единични, но в основата им са с габарити 6 на 3 м, високи са 8 м, а на кота 0.00 стават 3 на 3. „Всичко отговаря изцяло на европейските стандарти“, подчерта той и допълни, че много от нещата не са правени досега в България. „Сред тях са мостовото съоръжение, стоманобетонните ядра, които ще носят цялата мостова структура. Зала с подобни подпорни разстояния не е реализирана у нас“, поясни инж. Димов.

„Черупковата конструкция, която е едромащабна структура, едновременно стени и покрив, по различни параметри е уникална. На първо място като тегло спрямо габаритите й, като пожарозащита и универсалност на вътрешното пространство. Другото уникално е урбанистичната структура“, заяви арх. Ивайло Петков, водещ проектант.

„Няма друго подобно пространство в България, което да се интегрира по този начин с града. Говоря за открития площад, който е градско публично пространство и на практика на него може да се събере цялата публика от залата „Арена Бургас“, дори два пъти повече. Другото са малките съоръжения. Те също имат елементи на оригиналност, например кобилицообразния куполен покрив, който е на малката тренировъчна зала. Той едновременно е покрив и атракция за града“, допълни арх. Петков и подчерта, че другото уникално е вътрешната писта за лека атлетика. „Такава закрита писта в България няма. Тук ще могат да се провеждат лекоатлетически състезания на закрито от най-висок ранг. В „Арена Бургас“ могат да се практикуват и плувни спортове. Няма да има спорт, който да не е възможно да проведе турнири на международно ниво“, подчерта той.

„Разговаряли сме с почти всички федерации, че биха могли да организират големи спортни събития в залата, като съоръженията ще се изграждат допълнително и в съответствие с конкретното събитие и формата му. За почти всички международни състезания са необходими около 5000 човека и около 500 за кредитирани лица и журналисти, а ние имаме повече от 6000 седящи места. Няма никакъв проблем на арената да се разположат дори 4 басейна или ледена пързалка за шортрек, хокей на лед и фигурно пързаляне, които са нужни за международни спортни събития“, каза той. По думите му за художествена гимнастика могат да се разположат 13 подиума, като всички те биха могли да се съберат върху арената. За фехтовка има пространство за повече от 10 ленти.

„Преди да завършим идейния проект, проведохме срещи с представители на всички федерации и не покриваме най-високия ранг само за фигурно пързаляне. Там са нужни 2 ледени тракта, а ние можем да съберем само един голям, а в малките зали не можем да поставим втори. Залата обаче може да се използва за състезания по шортрек и хокей на лед. Според нормативите вторият тракт за фигурно пързаляне може да бъде до 2 км отдалечен, така че в Бургас, живот и здраве, в бъдеще считам, че ще се намери място, където би могъл да се разположи. Реално за всичко останало има условия да се провежда в залата“, обясни арх. Петков.

По отношение на развлекателната част в залата могат да се организират концерти от най-високо ниво на оборудване. Светлата височина на пространството в центъра е 30 м, а в зоната за разполагане на сцена е по-голяма от 22 м. Покривната конструкция може да понесе товари до 100 тона, разпределени равномерно в зоните, определени за поставяне на сцена и сценично оборудване.

Не е проблем да се провеждат развлекателни събития от формата на „Цирк де Солей“, „Лорд оф дъ денс“, концерти от ранга на Шаде, „Рамщайн“, „Мюз“, ХИМ, „Ю Ту“ и други.

Красен Кралев, министър на младежта и спорта: Доволен съм от това, което видях по време на инспекцията

Доволен съм от това, което видях по време на инспекцията на „Арена Бургас“. Очертава се това да бъде най-внушителната спортна зала в България. Взели сме си бележки от предните проекти. Тази е най-рационално планираната зала. Доволен съм и от сроковете, за които сме си стиснали ръцете с изпълнителя. В края на 2018 г. може да празнуваме и да режем лента.

Едно такова съоръжение може да посрещне всякакви състезания. „Арена Бургас“ е многофункционална, има освен основната зала и още две по-малки. Едната е тренировъчна, а другата с капацитет от около 1500 души. Практически почти няма да има състезание, което да е за затворени врати и да не може да посрещнем. Уникална е, разбира се, пистата за лека атлетика, която ще ни даде възможност да домакинстваме на европейско и световно първенство.

„Арена Бургас“ ще е за всички видове спорт. По едно и също време ще могат да се провеждат срещи по волейбол и баскетбол в двете зали. Говорим за наистина много сериозно съоръжение. Сроковете според мен са реални. В началото малко трудно тръгнахме, но вече сме навлезли в ритъм. Има интерес към залата от страна на спонсори. През следващите дни се надявам да посрещнем кандидатите и в най-кратки срокове да сключим спонсорски договор, с който избраният ще даде името си на арената. Мисля, че това е първата зала, която преди построяването си има вече кандидати за генерален спонсор. Това показва значението й. Излишно е да коментирам какво е тя за Бургас и за България. За един министър на спорта е важно това нещо, което се случва, гордея се с него.

Ние не сме се спирали да развиваме спортната инфраструктура. Преди няколко дни показахме зала „Фестивална”. Тя ще бъде открита през септември. Миналата година направихме зала „София”. Инвестираме постоянно в спортна инфраструктура. Естествено до момента, в който средствата позволяват. Мисля, че откъм зали сме една от държавите, в която има най-добрите. Имаме 5 такива, които са за международни форуми от най-висок ранг – в Пловдив, Русе, София, Бургас изградихме уникални комплекси от съоръжения. Можем да се гордеем с всичко това, което е направено през трите мандата на кабинета „Борисов”.

Инж. Николай Николов, зам.-председател на УС на КСБ, председател на ОП на КСБ – Бургас, и управител на „Билдникс“ ЕООД: „Арена Бургас” ще бъде НДК на Източна България

Залата ще е една много красива постройка, която ще допринесе за облика на нашия бързоразвиващ се град

Инж. Николов, министърът на младежта и спорта Красен Кралев и кметът на Бургас Димитър Николов извършиха проверка на строителството на „Арена Бургас“. Как протече инспекцията? Как оценяват изпълнението на обекта?

Основното, върху което акцентирахме, беше напредъкът на реализацията на проекта. Не е тайна, че в началото той започна с фалстарт поради липса на финансиране и вътрешни обективни причини и предпоставки. В момента всичко е канализирано. Подготвяме окончателните графици. Обектът върви с пълна сила. Според нашите разчети до края на 2017 г. грубият строеж ще бъде факт. По окончателните ни графици за изпълнение финалът на сградата ще бъде 2018 г. Това са едни реални срокове, доста напрегнати, но подчертавам – реални. При положение че с финансирането нямаме проблеми и работим заедно всички – инвеститорите в лицето на община Бургас, на „Академика 2011“, ние като изпълнители на строителството, надзорът, проектантите, можем да се справим в този срок. Мисля, че министър Кралев остана доволен от това, което видя, защото наистина напредъкът, особено последните летни месеци, е очевиден. Огромно количество бетонови и кофражни, армировъчни работи са извършени и доста голям обем от дейности е изпълнен. Така че мисля, че срещата беше ползотворна. Най-важното, което разбрахме, е, че вече има преговори и за генерален спонсор за красивото многофункционално съоръжение за Бургас и областта.

Пред нас е проектът, чертежите. Нека да кажем най-важното за „Арена Бургас“, което е хубаво хората да знаят.

Основната зала ще бъде с капацитет около 7000 места, с възможност при концерти и други подобни събития да достигне до 14 хиляди. Освен нея ще има и две допълнителни зали. Едната ще е тренировъчна, която ще е голяма и многофункционална, и една малка, която е куполна. Тя ще побира между 1500 – 2000 седящи места. При всички случаи ще приюти бургаските спортове – баскетбол, волейбол, хандбал и всички други масови спортове. Освен залите има много магазини, ресторанти, места за кетъринг изяви. „Арена Бургас“ е така конструирана, че да разполага с два големи триетажни паркинга, с възможност да бъдат поети около 800 автомобила, 20 ТИР-а и автобуса. Има много голяма площ, която може да бъде използвана за изяви и мероприятия на общината. Не на последно място залата ще е една много красива постройка, която ще допринесе за облика на нашия бързо развиващ се град. Освен това искам да подчертая, че тя не е само спортна, тя е многофункционална. В нея ще могат да се провеждат концерти, конгреси, всякакви мероприятия. Както я нарече един наш колега – това ще бъде НДК на Източна България.

„Арена Бургас“ е един от големите обекти, които се строят в Бургас, но както и Вие казахте, градът не спира да се развива, какво друго в момента се изгражда?

Така е, в Бургас за наша радост не спира да се строи. В момента се изгражда спортен комплекс „Славейков”. Това е закрит басейн, който е с няколко площадки. Говорим за обемен проект. Ще бъде създаден и експоцентър при пристанищния комплекс. Той ще бъде подходящ и за провеждане на фестивали и изложения. Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради (НПЕЕМЖС) намери широко приложение в Бургас. Доста мащабно са се включили фирмите, членове на Камарата на строителите в България. Много от кварталите са основно обновени благодарение на тази доказала се като полезна програма. Както знаете, ние от КСБ сме я приели като основен приоритет. Като зам.-председател на УС на КСБ аз отговарям за програмата. В постоянен контакт сме с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Заедно с още двама експерти сме включени в контактна група към МРРБ. Тя трябва да изготви промени, чрез които да бъдат отстрани недостатъците на програмата, и да набележи мерки, за да тръгне отново в правилната посока.

Казахте, че се подготвят промени по програмата за енергийно обновяване. Какво смята КСБ, че трябва да се промени?

Промяната, която трябва да настъпи, както видяхме вече от опита с изпълнените сгради по националната програма, трябва да е в нормативната база. Относно използваните материали трябва да се премине на клас негорими, за да ги няма тези противоречия, които наблюдаваме напоследък с елементите, които не горят и са тип C. Трябва ясно и категорично да бъдат вкарани в номенклатура всички материали, които могат да се използват в програмата. Необходимо е да се реши и въпросът с междублоковите пространства, които са отделно от санирането и не са включени във финансовата част. Добре е да се прецизира и стойността, на която се изпълняват дейностите по националната програма, защото в момента тя не отразява обективната реалност на пазара. Всички материали, които използваме за саниране, повишиха цените си с 20%. Последната цена, на която се провеждат търговете, е на гранична стойност и си мисля, че трябва да се разгърне. Обхватът на самата програма също трябва да се прецизира и да се определи какво значи саниране. За широката общност това е лепене на стиропор и изолация. А говорим за цялостна подмяна на всички парапети, на всички стоманобетонови елементи, които са корозирали – фасадни, покривни, подмяна на всички тенекеджийски части и замяната им с нови, цялостната подмяна на хидроизолацията освен топлоизолацията. Доста е мащабна програмата. Много неща трябва да се преосмислят в нейния обхват. Например климатичните инсталации. И много други детайли. Трябва да се установи какъв да е крайният обхват на програмата, за да отразява тя напълно същността, която има. Нашата позиция е, че НПЕЕМЖС е една много важна социална програма. Ако отидете до санираните сгради, ще видите много доволни хора, които с малко средства са подобрили бита си. Самите квартали променят облика си. Да не забравяме, че по отношение на заетост много от нашите малки и средни фирми намериха работа. Освен това доставчиците на материали и производителите също получиха глътка въздух. Социалният ефект е много по-голям от това, което се вижда на повърхността. Една много добра програма, която трябва да продължи. В КСБ ще тропаме на всички врати, откъдето може да се получи подкрепа, за да я има и в бъдеще НПЕЕМЖС. Убедени сме, че тя е много полезна за страната и бранша.

Кои други задачи трябва да стоят в дневния ред на Камарата?

Не бива да отпускаме организационното състояние на КСБ. Трябва да се погрижим за по-добрия живот на Областните представителства, които са нашите основни единици. Да се стремим за решаването на техните проблеми, било то финансови или някои други. Камарата е единствената професионална организация, която има представителство във всички областни градове. Не бива да забравяме, че ОП-тата са нашата основа и трябва непрекъснато да мислим за работа с тях, защото там са фирмите, там са нашите членове. Разбира се, има какво да се желае още в организационния живот и на централата. Необходима е оптимизация. Всичко това сме си го поставили като цели като ново ръководство и сме започнали постепенно да го реализираме.

Освен „Арена Бургас” какви други обекти изпълнява „Билдникс” EООД?

Нашата фирма се включи активно в националната кампания за саниране. В момента работим по два блока в Бургас. Освен това продължаваме да строим жилищни сгради, кооперации, подготвяме 2 такива в морския град. Участваме в обществени поръчки. Скоро предстои да стартираме изграждането на пристан за лодки. Предпроектната фаза вече е готова. Ние сме я предали на общината. Предстои да започнем самия обект.

Какво е мястото и ролята на вестник „Строител” в живота на КСБ?

Аз съм пристрастен и съм от фен групата на вестника. Това е едно достатъчно сериозно и доказало се издание, единствено в бранша, което така всеобхватно обръща внимание на всички наши проблеми. Той е мост между КСБ и министерства, правителство, парламент, други институции. Там ние намираме трибуна за всички наши болни проблеми. В изданието можем да прочетем много интересна информация. Той става все по-добър. Мога да кажа само добри думи за вестника и неговия колектив.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 10.08.2017. Категория Тема. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.