Откриха новия строителен хипермаркет ABC в Ямбол

Министърът на икономиката Емил Караниколов бе сред официалните гости на събитието

Прочетена: 381

Мартин Славчев

Новият строителен хипермаркет на фирма „ABC Инженеринг – H” ООД беше открит на 24 август в Ямбол. Домакини на събитието бяха инж. Николай Георгиев, управител на компанията и председател на Областното представителство (ОП) на Камарата на строителите в България (КСБ), и неговата съпруга Радостина Георгиева. Официални гости на церемонията бяха министърът на икономиката Емил Караниколов, областният управител Димитър Иванов, кметът на Ямбол Георги Славов, председателят на Общинския съвет Данаил Ибришимов, кметовете на Тунджа Георги Георгиев и на Елхово Петър Киров, народните представители Юлиян Папашимов и Волен Сидеров, инж. Николай Николов, зам.-председател на КСБ и председател на ОП на КСБ – Бургас, Атанас Кошничаров, член на Контролния съвет на КСБ, сливенският митрополит Йоаникий, който отслужи тържествен водосвет, и др.

„Скъпи колеги и приятели, благодаря Ви, че уважихте нашия празник и присъствате на откриването на новия строителен хипермаркет ABC. Лично аз съм доволен, че успяхме да осъществим тази идея, която датира още от 2010 г.”, заяви управителят на „ABC Инженеринг – H” ООД и председател на ОП на КСБ в Ямбол инж. Николай Георгиев.

„Преди една година започнахме работа по проекта и днес той вече е изцяло завършен. Естествено, това коства много усилия на мен и моя колектив. Благодарение на положения от нас труд успяхме да създадем този обект, който ще осигури 70 нови работни места. В изграждането му участваха над 120 строители, на които искам да благодаря. Скъпи колеги, без Вашия труд днес нямаше да празнуваме. Бих искал специално да благодаря и на своята съпруга, която успя да осъществи вътрешното оформление на хипермаркета”, каза още той.

„Осъзнавам какви усилия сте положили, за да реализирате подобен проект. Надявам се тази мечта да не е последната, която се сбъдва на територията на Ямбол и региона. Пожелавам го от все сърце. От това, което виждам, си давам сметка, че всеки един клиент на строителния хипермаркет ABC ще получи перфектно обслужване и ще излиза от тук с усмивка. Поздравявам Ви за това, което сте направили, и Ви пожелавам успехи на още по-високо ниво”, каза министърът на икономиката Емил Караниколов.

„За мен като кмет на Ямбол подобни събития са повод за особена гордост. Няма по-хубаво нещо от това нашият град да се развива, да става все по-привлекателен и по-перспективен. Всяка една мечта става реалност тогава, когато се намерят хора, които да повярват в нея и да я осъществят. Затова бих искал да поздравя инж. Николай Георгиев и целия му екип. Надявам се, че този реализиран проект ще спомогне за привличането и на други инвестиции в града”. Това заяви кметът на община Ямбол Георги Славов.

По време на откриването началникът на Военното окръжие в Ямбол подполков­ник Валери Христов връчи на инж. Николай Георгиев от името на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов специалния приз на МО. Инж. Георгиев бе удостоен с наградата за принос към успешната адаптация на военнослужещи и наемането им на работа в цивилния сектор.
Зам.-председателят на УС на Камарата на строителите в България и председател на ОП на КСБ – Бургас, инж. Николай Николов прочете поздравителен адрес от името на председателя на УС на  КСБ инж. Николай Станков и членовете на УС на Камарата.

Церемонията приключи с рязането на лентата, с което строителният хипермаркет ABC официално отвори врати.

По-рано през деня министърът на икономиката Емил Караниколов и кметът на община Ямбол Георги Славов обсъдиха възможностите за привличане на инвестиции в региона, издаването на работни визи на чужди граждани, както и намаляването на административната тежест. Срещата се проведе в кметството на община Ямбол и на нея присъстваха депутати и представители на местната власт и бизнес.

„Усилията ни са насочени към намаляване на административната тежест и осигуряване на благоприятна и предвидима бизнес среда“, заяви министър Караниколов в местната администрация. Той подчерта, че страната ни се стреми да отговори на високите изисквания на потенциалните инвеститори по отношение на бизнес климата и предлагането на адекватни насърчителни мерки. Емил Караниколов припомни, че работна група в министерството е разгледала общо 187 услуги, от които в 113 се предлагат промени, 67 такси ще се намалят, а за 21 услуги напълно отпадат.

По време на срещата министър Караниколов обсъди и въпроси, свързани с намаляването на регионалния дисбаланс и т.нар. синя карта. Създаването на икономическа карта на квалификациите на работната ръка по региони ще улеснени инвеститорите. Така те ще имат пълна информация за конкретния регион, преди да реализират вложения в него. Чрез нея всеки инвеститор ще може да вижда каква работна сила има, действащите фирми в региона с оглед логистиката, наличието на образователни и научни институти, колко е средното заплащане и т.н. В тази връзка той напомни, че наскоро правителството е ускорило процедурата за получаването на т.нар. синя карта, с която ще могат да се наемат висококвалифицирани специалисти в сектора на информационните и комуникационни технологии, където също се наблюдава недостиг на служители.

Инж. Николай Георгиев, управител на „ABC Инженеринг – H” ООД и председател на ОП на КСБ – Ямбол: Фирмата е изградила стотици промишлени и граждански обекти на територията на цялата страна

Инж. Георгиев, поздравления за откриването на новия строителен хипермаркет ABC. Разкажете малко повече за този проект.

Идеята за създаването на строителния хипермаркет ABC съществува още от далечната 2010 г. Тогава закупихме базата на „Топливо” в Ямбол, на територията на която е построен магазинът. За съжаление поради много причини, свързани с кризата в строителството и издаването на документация, успяхме да стартираме реализацията на този проект едва преди една година. За този период завършихме изцяло обекта.

Строителният хипермаркет се простира на 6 дка покрита площ, разполага със 105 паркоместа за клиенти, детски кът, кафе-сладкарница и ресторант за бързо хранене.

Кога основахте Вашата фирма и как тя се разви през годините?

„ABC Инженеринг – H” ООД е създадена през 1992 г. с основен предмет на дейност строителство. На по-късен етап започнахме да се занимаваме и с търговия на строителни материали. Фирмата е изградила стотици промишлени и граждански обекти на територията на Ямболска област и цялата страна. Компанията е участвала и в изпълнението на редица проекти, финансирани по оперативните програми.

В сферата на търговията „ABC Инженеринг – H” е най-големият доставчик на строителни материали за областта, вносител и ексклузивен представител на едни от най-утвърдените европейски марки. Днес във фирмата работят повече от 200 служители. Компанията е известна със своя професионализъм, добър инженерно-технически състав и бързото и качествено изпълнение на възложените обекти.

Кои са най-предизвикателните проекти, с които сте се сблъсквали?

Както казах, изпълнили сме стотици обекти както в България, така и в чужбина. Специализирали сме се в сферата на промишленото и високото строителство. Работили сме в Норвегия и Русия. От 2010 г. сме лицензирани за строителство на паметници на културата от национално и местно значение. В тази връзка знаков обект от портфолиото на „ABC Инженеринг – H” е реставрацията и консервацията на емблематичната за Ямбол сграда на Безистена, която е на 550 години. Проектът беше много труден, но се справихме успешно. Лично аз съм много доволен, а и населението на Ямбол го оцени.

Участвали сме в строителството на множество големи промишлени обекти. Монтирахме сандвич-конструкцията с размер около 35 хил. кв. м на завода в Раднево. Работили сме на магазините Baumax в София и Бургас. Бяхме главен изпълнител на завода на Austrotherm в Айтос. През миналата година завършихме един немного голям, но изключително красив проект – пазарния комплекс „Връбница” в София. Като подизпълнител на Bilfinger Berger участвахме в строителството на военната база „Ново село”. Там реализирахме значителни обороти. Мога да кажа, че този обект помогна на „ABC Инженеринг – H” да си стъпи на краката в голямата криза, от която всички строители бяха потърпевши.

Освен управител на ABC Вие сте и председател на ОП на КСБ – Ямбол. Какви са основните дейности на Областното представителство? Колко са фирмите членове и вписаните в Централния професионален регистър на строителя (ЦПРС)?

Областното представителство на Камарата на строителите в България в Ямбол постига добри резултати. Аз съм председател вече три мандата с едно прекъсване. За първи път застанах начело на ОП-то около 2002 – 2003 г. Тогава наши членове бяха десет фирми. Сега те са вече четиридесет и седем. Вписаните в ЦПРС са шестдесет и четири.

Областното представителство на КСБ в Ямбол е сплотена структура. През годините, когато съм бил председател, съм се стремял да се разбираме, да няма конфронтации и да работим диалогично.

Мисля, че сме успели да го постигнем. В момента колективите на фирмите имат прекрасни взаимоотношения. Естествено, те са конкуренти на пазара, но в никакъв случай това не се изразява по груб начин с удари под кръста. Всичко се решава на масата за преговори и с дружески диалог.

За нас, членовете на ОП на КСБ – Ямбол, Камарата на строителите в България е кауза. Това, за което работим в момента, е повишаване на цената на строителния продукт. По този начин ще можем да си плащаме и амортизациите. Няма смисъл да работим на загуба и да декапитализираме фирмите си.

Кои са основните проблеми, с които се сблъскват местните строителни фирми, и какво трябва да се промени, за да бъдат преодолени тези трудности?

Един от основните проблеми, с които се сблъскват местните фирми, е подобен в цялата страна – липсата на работна ръка. Въпреки всичко успяваме да се справим с предизвикателствата.

За да се реши този проблем, трябва да се промени политиката на управляващите в България. Да се намери разумен подход, насочен най-вече към стимулиране на младите и можещи хора да се върнат в страната.

Като природа и място за живеене България е топ дестинация в Европа. Предполагам, че всички ще се съгласят с мен. Но в момента на нас ни липсват хората. Мога да дам за пример министър-председателя на Унгария Виктор Орбан, който за две години успя да върне близо един милион млади унгар­ци в страната. Мисля, че това може да се случи и в България. Така ще доведем икономиката, бизнеса и начина на живот като цяло до едно по-високо ниво.

Как оценявате актуалната ситуация в строителния сектор в България и какви са основните предизвикателства пред бранша?

В момента строителните фирми в България работят добре. Има достатъчно обществени поръчки и високо ниво на заетост. Проблемът е, както казах, липсата на квалифицирана работна ръка.
Икономическият климат е благоприятен и е логично да има повишаване на инвестициите в страната. Дали те ще са български или чужди, за нас няма значение. Важното е да има строителство. Лично аз съм оптимист.

Какви проекти се очак­ва да бъдат изпълнени на територията на област Ямбол до края на програмния период 2014 – 2020 г.?

В Ямбол има един незавършен мащабен проект. Това е пречиствателната станция на града. Половината от водния цикъл беше изпълнена успешно от колегите от „АТ Инженеринг 2000” ООД. Другата половина трябваше да бъде довършена от фирма, която за съжаление изпадна във финансови затруднения и фалира. Но мисля, че общинското ръководство е взело всички мерки този немалък проект, чиято обща стойност е около 100 млн. лв., да бъде завършен в рамките на този програмен период.

Има ли възможности за ПЧП?

Да, има възможности за публично-частни партньорства. Такива проекти се очаква да бъдат реализирани близо до границите с Турция и Гърция. Убеден съм, че там също ще има работа за строителния бранш.

Кои според Вас трябва да са основните приоритети на КСБ днес?

През дългите години, в които съществуваше като Българска строителна Камара (БСК), и днес – Камара на строителите в България (КСБ), тя доказа, че е най-сериозната браншова организация в нашата страна. В момента сме стъпили на здрава основа, която сами сме си построили. И миналото, и сегашното ръководство на Камарата изгражда и развива организацията по добър начин. Имаме и Закон за КСБ, който е много важен за нас.

Какво е мнението Ви за в. „Строител” като официално издание на КСБ?

Винаги съм казвал, че „Строител” е нашият вестник. Официалното издание на КСБ се списва от професионален екип, който с времето е доказал, че може и знае как да го прави. Естествено, имам и препоръки. Аз съм член на Етичната комисия към КСБ. Мисля, че на страниците на вестника е важно да показваме и лошите неща, които се случват в бранша. Защото трябва да признаваме грешките си и да се учим от тях. Но страниците на „Строител” винаги са били отворени както за положителното, така и за отрицателното в сектора. Взели сме решение от Етичната комисия да изпращаме сигнали към редакцията.
Лично аз съм много доволен от изданието и неговия екип. Получавал съм и помощ от тяхна страна, когато съм имал нужда. Пожелавам на в. „Строител” да продължава все така да се развива.

Разкажете малко повече за себе си – как започна Вашата кариера в областта на строителството?

След завършването на Математическата гимназия в Ямбол бях приет във Висшия институт по архитектура и строителство (днес УАСГ), специалност „Промишлено и гражданско строителство”. Завърших през 1988 г. Започнах работа като проектант и се научих да проектирам и да познавам строежите още от самия чертеж. Така, когато през 1992 г. започнах да се занимавам със строителство, ми беше много по-лесно в рабо­тата.

В началото във фирмата бяхме едва 5 – 6 души, в момента сме 200 и продължаваме да се развиваме. Надявам се да имам достойни заместници в лицето на децата ни, които също имат афинитет към строителството и архитектурата.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 31.08.2017. Категория Тема. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.