Велик Занчев: Всяка година към тези срещи има сериозен интерес от страна на правителството, бизнеса и академичните среди

Прочетена: 54

Благодаря за поканата и поздравявам организаторите. Всяка година към тези срещи има сериозен интерес от страна на правителството, на бизнеса и академичните среди. Тези разговори са важни за Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, защото ни дават възможност да представим развитието на приоретните за България проекти. По ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ (ОПТТИ) се финансират 6 големи проекта, които ще обхванат почти 90% от ресурса й.

За нас е важно да ускорим темпото при провеждането на обществените поръчки и тук разчитаме много на строителния бранш. До края на тази година Национална компания „Железопътна инфраструктура“ ще обяви търгове за рехабилитация на жп участъците Оризово – Михайлово, София – Волуяк, както и за изграждането на системи за сигнализация и телекомуникации по линията Пловдив – Бургас. През юли пуснахме процедурите за строителство на отсечката от Септември до Костенец, финансирана по Механизма за свързване на Европа, и за жп участъка от Елин Пелин до Костенец, финансиран по ОПТТИ. Нямаме избрани изпълнители, защото и двете поръчки са обжалвани във Върховния административен съд.

Проектът за столичното метро е в ход и се изпълнява в много добри темпове. Нямаме никакви съмнения, че ще приключи успешно и в срок. Първият етап, който пресича централната градска част на столицата, скоро ще достигне 50% физическо изпълнение, която е значителен напредък предвид сложността му.

2018 г. ще бъде решаваща и за основния проект в пътния сектор – лот 3 на АМ „Струма“. Нашите очаквания са до края на следващата година да има изпълнител за най-тежкия участък през Кресненското дефиле – лот 3.2 и да започнем реално строителство през 2019 г. По ОПТТИ е предвидена отделна Приоритетна ос с бюджет 68 млн. евро за внедряване на интелигентни транспортни системи.

По този начин ще бъдат надградени системите за управление на трафика, за подобряване на безопасността, както и за сигурността в различните видове транспорт. Това са приоритетите, които сме набелязали до 2020 г., като при тяхното определяне сме се водили от степента на подготвеност на проектите и приемствеността на инвестициите от предходния програмен период.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 29.09.2017. Категория Тема. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.