Филип Десоа: КСБ е един от най-активните ни партньори

Прочетена: 67

Изключително съм благодарен на Камарата на строителите в България и на председателя на УС на КСБ инж. Николай Станков за поканата да участвам в Седмия дискусионен форум „Строителството през 2018 г. – перспективи и предизвикателства“. КСБ е един от най-активните ни партньори и това не остава незабелязано. Радвам се да присъствам на такъв важен форум за страната Ви и да видя толкова много министри, което показва една висока заинтересованост от страна на институциите по темата.

Асоциацията на Европейските международни контрактори е със статут на федерация и е създадена през 70-те години на миналия век. Занимава се основно с лобистка дейност на ниво Европейски съюз. Ние защитаваме интереса на строителния бизнес в Европа. За тази цел се фокусираме основно върху международни проекти и международна дейност и с фирми, които се занимават с такава. В тази си част ние работим много активно с организации и финансови институции, като Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие. Разбира се, EIC е една добра платформа, където различните представители на строителния сектор в Европа могат да се срещат и обменят опит и идеи.

Общият оборот на фирмите, които са наши членове, по линия на техните национални федерации през 2015 г. е бил 180 млрд. евро. Тези средства са инвестирани в пет континента. Приоритет на организацията е и да стимулира и популяризира добрите практики в бизнеса, а също така да осигурява балансирани условия при сключване на договори, като се придържаме към системата на FIDIC. В най-скоро време очакваме и промени в договорите по FIDIC.

В нашия спектър на работа е въвеждането на иновативни схеми за разработване и финансиране на проекти. Като пример мога да посоча публично-частното партньорство. Опитваме се да стимулираме клиентите ни да избират не най-ниската цена на даден проект, а най-подходящата за тях. Стараем се да популяризираме устойчивото развитие и корпоративната социална отговорност. Нашите усилия са насочени към борбата с корупцията в сектора. EIC е част от инициатива за гарантиране на прозрачността в отрасъла. Работим и по нова система за борба срещу даването и получаването на подкупи. Към края на тази или в началото на другата година ще публикуваме препоръки към нашите членове и към клиентите им, които да помогнат за общия просперитет.

От няколко години се говори за плана „Юнкер“. Асоциацията се опитва да разработи такъв план за Африканския континент.

В последно време нашият сектор бележи спад – от 23% през 2007 г. до 15% през 2015 г. Въпреки това разходите се повишават. Надяваме се дейността ни в Европа да се върне към по-стабилни нива.

Можем да очакваме в Северна и Южна Америка да се повишават разходите за инфраструктурни проекти. В Източна Европа прогнозираме растеж, който се дължи на факта, че БВП в страните се увеличава с около 3%.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 01.10.2017. Категория Тема. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.