НДК вече е модерна и енергийно ефективна сграда

Обектът е с подобрена функционалност и адаптиран за нуждите на Българското председателство на Съвета на ЕС

Прочетена: 109

Мартин Славчев

Националният дворец на културата в София вече е модерна, функционална и енергийно ефективна сграда. След направения ремонт във връзка с Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 зданието не само спестява експлоатационни разходи за електрическа и топлинна енергия и щади околната среда, но е и с потенциал за последващо сертифициране с Клас „B“ за енергийна ефективност (ЕЕ). Чрез включените дейности е постигнато и подобряване на достъпността в сградата за хора в неравностойно положение, а общите части, използвани за културни и търговски мероприятия на партерния етаж, са много по-функционални. Изпълнител на ремонта е фирмата „Галчев Инженеринг“ ЕООД, която извърши всички строително-монтажни работи за 9 месеца. „Галчев Инженеринг“ е строителна компания с различни мащабни проекти във високото строителство. През септември тази година те започнаха строежа на новия образователен корпус на УНСС, а от януари 2018 г. фирмата ще стартира и построяването на новото крило на сградата на Националната художествена академия на ъгъла на ул. „Шипка“ и ул. „Оборище“. Основната сграда на НДК е с обща застроена площ 123 000 кв. м, като под една или друга форма дейности са извършени в над 75% от зоните от сутерен до ниво +8, или в около 90 000 кв. м. Проектът е включил подмяна на настилки, тавани, стенни обшивки, осветителни и отоплителни тела, въздуховоди, ел. инсталация, ВиК и повдигателна техника, монтиране на нови пожароизвестителни, гласово-оповестителни инсталации, на часовникова система, на част от телефонната централа, осигуряване на структурно окабеляване, WiFi, контрол на достъпа с интеграция с акредитационната система, видеонаблюдение, сървъри и др.

Енергийна ефективност

За постигане на по-добра ЕЕ изпълнителите са подменили над 13 000 стари електрически лампи (с нажежаема жичка). На тяхно място са поставили осветители с LED с над 10 пъти по-нисък разход или 780 kW инсталирана мощност е намалена на под 75 kW със същия ефект. Сменени са и над 6550 остарели, повредени и неработещи осветителни луминесцентни и други видове LED, което също e сериозен принос за комфорта в НДК и спестяванията в следващите години. Освен ниския разход на енергия новите лампи имат много дълъг живот и няма да се налага да се подменят непрекъснато както до сега.

Следващото сериозно мероприятие, осъществено от „Галчев Инженеринг” ЕООД за повишаване на ЕЕ, е ремонтът на 15 климатични камери, осигуряващи подаването на топъл и студен въздух в залите и общите части. Модерното проектно решение за подмяна на радиатори с управляеми от BMS (Building Management System) конвектори предоставя за първи път възможността за зониране и поддържане на различни температурни параметри в отделните помещения. Монтирани са и 4 нови климатични камери от последно поколение за зали 7, 8, 9 и служебната зона. Не на последно място като принос в общия енергиен баланс се нареждат и 6-те нови асансьора, сертифицирани за клас „А“. Те са най-интензивно ползваните в зданието и ще осигурят надеждно и отговарящо на най-новите европейски норми обслужване с възможно най-нисък енергиен разход. Мерките за ЕЕ са включили и поставянето на топло- и пароизолация по външните стени на зали 7, 8 и 9, където изцяло е подменена и дървената ламперия.

Акцент при комфорта и спестяванията са новите тавани в зали 3, 3.1, 3.2 и 10. Преди ремонта те бяха отворени към подпокривното пространство и техническите помещения над тях. Сега посредством новите пожароустойчиви и топлоизолационни тавани отопляемият обем е намален почти наполовина, което гарантира до 50% спестявания за климатизирането. Освен това осветлението в залите е димируемо и позволява контролирано намаляване на осветеността и съответно на разходите според вида на мероприятието, провеждано в тях.

Вложени са средства и в обновяването на абонатната станция и осигуряването на топла вода за високите нива на обекта, което в последните години поради технически причини е било невъзможно. Монтирането на топлообменници и циркулационни помпи от последно поколение, изолирани тръби и още много други мероприятия по рехабилитацията и модернизирането на системата ще намалят значително сметките на НДК за топлофикация.

Функционалност
и достъпна среда

За безпроблемното ползване на сградата от представителите и гостите от ЕС, както и от българските граждани е възстановен вход А4, който с години бе затворен поради планирано преустройство в дигитален център. Сега той е напълно ремонтиран, с нови тавани, настилки, осветление, отопление и интериорни щори. Това ще е входът за регистриране на депутатите. Централните външни врати също са подменени.

По основните маршрути на придвижване на участниците в председателството – депутати и министри, преводачи, обслужващ персонал и др., са монтирани рампи.

Всички фоайета, включени в обхвата на ремонта, са с подменени настилки от висок клас, съобразени с функциите на обществени сгради. Положени са около 14 000 кв. м гранитогрес, подновена е и значителна част от мокетите. Мраморните настилки, характерни за автентичния интериор на НДК, са запазени и реновирани чрез шлайфане, полиране, запълване на пукнатини и дефекти и допълнително импрегниране със специализирани материали. Напълно реновирани са и 58 санитарни възела.

За всички, които поне веднъж са се губили в НДК, е обновена информационната система, която е на български и английски език, както и светлинната индикация по пътя на евакуацията от сградата и указателните табели за изход. От „Галчев Инженеринг“ споделиха, че вече няма неосветени зони и места, в които посетителите могат да се объркат. За това спомага и допълнителното зониране на общите части с нови стъклени прегради, разделящи човекопотоците по групи и мероприятия.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 21.12.2017. Категория Тема. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.