Новини

Окончателното спиране на Симеоновския лифт предизвика обществено недоволство и политически сблъсъци

Симеоновският лифт, едно от най-популярните транспортни средства за достигане до Витоша, бе окончателно спрян и повече няма да функционира . Решението бе огласено от собствениците от „Витоша ски”. В края на декември 2023 г. Симеоновският лифт спря работа за спешен ремонт на аварирал двигател, който първоначално трябваше да бъде заменен до четири месеца, но впоследствие стана ясно, че съоръжението няма да бъде пуснато отново, а вместо това ще бъде подготвен проект за неговата подмяна. Това породи широк обществен дебат и стана причина за престрелки между ГЕРБ и ППДБ в Столичния общински съвет.

Проблемът с неработещите лифтове е наследен от управлението на ГЕРБ, които са сключили неизгоден приватизационен договор през 2007 г. Това каза кметът на Столичната община Васил Терзиев Терзиев на пресконференция по въпроса. „Чухме доста измислици по темата с Витоша и от ГЕРБ да пробват да хвърлят вината за нещо, което те са сътворили, на някой друг и да се налага да говорим как за шест месеца не сме успели да направим неща, за които те са имали 35 шестмесечия – от времето, когато са продали лифтовете с един безумен договор, който не ни защитава интересите по никакъв начин“, каза Терзиев.

Борис Бонев от „Спаси София“ коментира, че в договора няма условия за поддържане и запазване на съоръженията, а единственият ангажимент е за срок от 25 години да не се променя предметът на дейност на дружеството. „Това обаче не означава, че трябва да има дейност“, обобщи Бонев и допълни, че се търсят варианти за решаване на проблема. По време на брифинга стана ясно, че общината ще работи за възстановяването на Драгалевския лифт, за което има и съдебно решение. Стана ясно и че ако собственикът „Витоша ски“ не съдейства, местната власт ще го направи за собствена сметка.

От своя страна от групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет обвиниха настоящото ръководство на Столичната община в бездействие по въпроса със Симеоновския лифт, като поискаха оставката на зам.-кмета по правни въпроси на Столичната община.

Казусът стигна и до Министерски съвет, като от пресслужбата на институцията излязоха с прессъобщение, в което посочват, че служебният министър-председател Димитър Главчев е възложил на ДАНС да направи проверка по случая.