КСБ

Строителна корона за председателя на етичната комисия на КСБ

Инж. Розета Маринова - управител на „Стройпродукт” ЕООД, получи най-високото строително отличие на Областното представителство на КСБ в Плевен - „Строителна корона”. Призът се присъжда за реконструкцията на обект „Преустройство на сградата на универсален покрит пазар - I етап” и за цялостна строителна дейност на територията на област Плевен за перида 2008 – 2011 г. Освен успешен строител инж. Маринова е и бивш председател на ОП на КСБ в града, а към настоящия момент ръководи една от най-важните комисии в Камарата – Комисията по професионална етика.
Престижната награда беше връчена в ресторант „Централ” на тържество по повод празника на строителя. То бе предшествано от откриване на изложба конкурс, на която бяха представени обектите, реализирани от фирми, членове на КСБ – Плевен, и претенденти за наградата най-добър строителен обект в различните категории. За първа година вестник „Строител” бе медиен партньор на събитието, а главният редактор на изданието – член на журито на конкурса. Председател на журито бе инж. Иван Маринов - началник-отдел „Строителство и техническа инфраструктура” на община Плевен, а членове:
- арх. Емил Дечев - председател САБ – дружество Плевен
- арх. Бойко Балабанов - председател КАБ - Плевен
- инж. Нина Киркова - председател КИИП - Плевен
- инж. Николай Кънчев - директор БГЦПО - Плевен
- инж. Марина Велкова - председател КСБ, ОП Плевен
С пълно единодушие журито взе решението за връчване на Строителната корона за 2011 година на „Стройпродукт” ЕООД и инж. Розета Маринова. Неговото решение бе потвърдено и от гражданите на Плевен, които гласуваха за номинираните в конкурса обекти и наградата на публиката бе отново за обекта „Пазар – център” на „Стройпродукт” ЕООД.
След тържествената част плевенските строители и техните гости показаха, че освен добре да строят, могат да се изявяват и на дансинга. Български хора и любими песни направиха деня на строителя в Плевен един прекрасен празник.


Другите награди в конкурса:
Грамота за най-добър строителен обект

В категория
 Жилищни сгради на три и повече етажи и такива със смесено предназначение
„ПМУ Плевен” ООД
Обект „Жилищна сграда с магазини и подземни гаражи”
В категория
 Фамилни къщи
„Илиеви-МГ” ООД
Обект „Жилищна сграда, Плевен, жк „Кайлъка”, местност Стражата
В категория
 Обществени сгради
„Илиеви-МГ” ООД
Обект „Сграда за обществено обслужване – магазини и офиси” - Плевен, ул. „Сан Стефано” № 12
В категория
 Промишлени сгради
„Лидер” ООД
Обект „Търговска база за метални профили, работилница за метални изделия и административно-битова сграда”- Плевен, Източна индустриална зона
В категория
 Търговски обекти
„Монолит” ООД
Обект „Търговски център и банков офис на ОББ –АД/Централ мол Плевен
В категория
 Инфраструктурни обекти
„Инжстрой” ЕООД
Обект „Основен ремонт на улична инфраструктура на община Плевен, позиция I
Подобект: Улица от ОК255-ОК277 в жк „Кайлъка”
В категория
 Реконструкции
„Стройпродукт” ЕООД
Обект „Преустройство на сградата на универсален покрит пазар - I етап” - Плевен
В категория
 Сгради със специално предназначение
„Хоризонт Иванов” ЕООД
Обект „Кула за ръководство на полети, комуникационен и информационен възел, помещение за логистично осигуряване и трибуна за авиошоу” - летище Долна Митрополия
2. Присъжда приз „Строителна корона” – 2011, бронзова статуетка на
„Стройпродукт” ЕООД за цялостна строителна дейност на територията на област Плевен за перида 2008 – 2011 г.

Инж. Марина Велкова:

Конкурсът е начин за изява на строителите

Радваме се, че вестник „Строител” вече е част от престижния конкурс „Строителна корона” и имахме представител в журито. Трудно ли се организира такъв конкурс в условията на криза?
Ако трябва да сме честни, трудно е. От една страна, фирмите имат малко обекти. От друга, настройката на управителите на компаниите и самите участници е малко вяла, не им се занимава много с такива инициативи. Според мен това е заради самочувствието, което имат в момента, от тонуса за работа и настроението. Когато нещата вървят трудно, нормално е да няма много ентусиазъм. Ще организираме и следващ конкурс, тъй като това е някакъв начин за изява на фирмите. И тогава да има повече колеги, които да се включат, например тези, които съжалиха, че не са участвали този път.
Дано имаме и повече работа. Надяваме се да се увеличи потокът на финансиране за нашия град и от европейските програми, но и от частни инвеститори. Ако се стабилизира икономическата обстановка в страната, неминуемо ще има ръст във всички браншове. В момента разчитаме единствено на еврофондовете. В нашия регион другият вид строителство почти е спрял. От моя опит съдя, че частните инвеститори са предимно земеделските производители. Плевен е такъв регион и основното строителство извън програмите е от там. В другите браншове са пасивни. Пример за това са шивашките фирми (този бизнес е един от основните в Плевен), които преди бяха много активен инвеститор. Сега никой не смее да рискува с по-голяма инвестиция. Правят се само козметични ремонти и оставаме на стендбай позиция.
Но винаги се надяваме, че нещата ще се оправят. Гледаме положително, защото само по този начин ще успеем.
Вашата фирма „Монолит” ООД също спечели престижна награда на конкурса в категорията „Търговски обекти” с обект „Централ мол Плевен”, но короната отиде при вашата предшественичка инж. Маринова.
Наградата е напълно заслужена. Журито беше категорично и единодушно при вземането на решение за носителя на „Строителната корона”. Когато наградата бъде спечелена по правилата от достоен участник, всичко е на мястото си. Както се видя на церемонията, обектът „Пазар – център” на „Стройпродукт” ЕООД след гласуване спечели и зрителската награда. Това доказа, че решението на комисията е правилно и справедливо.

Инж. Розета Маринова:

Наградата не е за личност,
тя е за цялата фирма


Г-жо Маринова, какво е да получиш такова голямо признание от колегите си?
Получаването на тази награда носи много приятно усещане. Радвам се, защото екипът ни го заслужи. Наградата не е за личност, тя е за цялата фирма. Можем само да сме доволни от това, което свършихме за последните 3 години. Радвам се, че журито на конкурса също оцени усилията ни. За нас наградата и статуетката са още по-ценни, защото в този период на криза всяка фирма се доказва максимално реалистично. Смисълът е да съумееш да просъществуваш, да съхраниш екипа, да запазиш професионализма и да работиш качествено както на малкия, така и на големия обект, да работиш с оптимални цени и срокове, но и с високо качество. Мисля, че направихме точно това.