Поскъпването на горивата свива пазара на строителни материали

Прочетена: 100

Три основни икономически тенденции в страната ни, а и в Европейския съюз са повлияли върху пазара на строителни материали през изминалата 2011 г., показа проучване на в. „Строител”.
Това са продължаващият спад на активността в строителството – стартиране на нови и довършване на стари обекти, силно променливият пазар на горива и спекулативните движения на световните пазари на материали, най-вече на тези, които ние внасяме, като желязо и алуминий. Всички тези причини са довели  до покачване в цените на основни строителни материали, и то без да има фундаментални причини за това – ръст в строителството и повишено търсене.
При тухлите основна роля има поскъпването на електроенергията и газа.
„Тенденцията в строителството е отрицателна и тя се запазва. Данните сочат, че издадените строителни разрешителни непрекъснато намаляват от 2008 г. досега, макар спадът да става все по-малък – от 59% през ужасната 2009 г. до около 17% към третото тримесечие на 2011г. Това е причината да има спад в продажбите на тухли в цялата страна, а в същото време ние бяхме принудени през миналата година 2 пъти да вдигаме цените. Това стана поради поскъпването на природния газ. Ситуацията ще стане още по-лоша, ако енергийният регулатор отстъпи и наистина разреши поскъпване с до 20% на газа през тази година”, коментира за в. „Строител” търговският директор на „Винербергер” Ценко Миланов.
Друг голям производител на тухли в Североизточна България – „Керамат”, също се оплаква от сходен проблем. Фаб­риката се е принудила да вдигне цените в началото на тази година с 2 ст. за единичната тухла и 4 ст. за четворката, но това си е увеличение с по около 7%.
„През цялата минала година запазвахме цените, защото и търсенето си остава на много ниско ниво, но в началото на тази се принудихме да ги увеличим заради значителното поскъпване на тока”, обясни пред вестника Нушка Данова от „Керамат”.
Както обикновено, най-големи промени на пазара на строителни материали има при желязото. Миналата година не е някакво изключение в тази насока, особено за фабриките, които работят само с вносен материал. Единствено заради зависимостта от вноса, без да има сериозно движение на световните борси, цената на желязото се е повишила на места в България до 60% в зависимост от това коя е държавата, откъдето дадената фабрика внася.
„Миналата година не се видя абсолютно никакво раздвижване в строителството и не можем да говорим за увеличение на обемите. В същото време цената, на която продаваме, се вдигна от 0,70 лв. без ДДС за килограм сурово желязо през януари 2011 г. до 1,10 лв. за килограм в момента. Сами можете да сметнете процента, и то без да има никаква друга причина, освен най-основната – че внасяме от Гърция. Гърците никога не ни казват защо увеличават цената”, коментира за в. „Строител” Илиян Илиев от „Миланов и син”.
Той сподели и друг сериозен проблем, който вече започва да тежи върху фирми като тяхната, а именно междуфирмената задлъжнялост по веригата – от доставката до крайния клиент. Зачестяват случаите, в които парите се бавят, и това сериозно влияе на фирмите, които търгуват със строителни материали, защото те са първи във веригата.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 20.01.2012. Категория Анализи. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: