Архив

Седмица на испанското и ибероамериканското кино

Ежегодната Седмица на испанското и иберо-американското кино ще се проведе в зала „Люмиер" между 10 и 16 май. Както повелява традицията – входът е свободен. Както и при предишните издания Посолството на Испания и дипломатическите мисии на Аржентина, Колумбия, Куба, Чили, Перу, Португалия, Доминиканската република и Венецуела са избрали 20 филма, които представят испанското и ибероамериканското кино в неговото пълно разно-образие.
Откриването ще се състои на 10 май с испанската драма „Килия 211”, която представя историята за двама мъже от двете страни на затворнически бунт - затворник, който започва бунта, и младия пазач, който се представя за затворник, в отчаян опит да оцелеят в изпитанието.
Институт „Сервантес” в София представя лентата „Стръв” – Себастиан е дребен джебчия, който тъкмо е излязъл от затвора и си намира работа в малката галисийска фирма „Морски продукти Исолина". Не че тази работа го влече, но нещо му подсказва, че собственикът на фирмата – Регейра, не е купил „Ягуара” си с пари, спечелени от продажба на раци. Хитрият Себастиан решава да се сближи с него, но се оказва, че всъщност е въвлечен в игра, която надхвърля представите му...
Веднага след прожекцията е предвидена кръгла маса с режисьора на филма Самуел Мартин Матеос, а на 14 май Институт „Сервантес” ще открие изложбата „Визуална хроника на испанското кино”.
„Хронопрестъпления” ни среща с мъж, който случайно се връща в миналото и се среща със себе си, голо момиче в гората, мистериозен човек с розова превръзка на лицето, обезпокоително имение на върха на хълм. Всички тези неща са част от непредсказуем пъзел, където терорът и драмата ще доведат нещата до немислимо престъпление. Кой е убитият? Коя е жертвата?
Аржентина е представена с три жанрово различни филма. „Любовта” (първа част) разсъждава над въпроси като: как и защо двама души се влюбват? Кога се превръщат в двойка? В кой тайнствен момент нещата неусетно се насочват към края? Кога приключва една връзка или кога би трябвало да приключи? „Дървото” тихомълком ни разказва хода на времето покрай историята на една изсъхнала акация. „Камера обскура” пък ни връща в края XIX век, когато френски фотограф открива красотата и дълбокия вътрешен свят на момиче, смятано от семейството си за грозно по рождение.
Куба участва с „Ел Бени” – филмът разказва за живота на популярния певец Бени Море; „Мъртви богове” е вдъхновен от живота на известния сводник Алберто Ярини, живял в Хавана в началото на миналия век; „Аромат на дъб” е историята на любовта между немец и хаитянка в кафеената плантация Ахерона в Куба през първата половина на XIX в.
Посолството на Португалия представя „Загадъчният случай на пътя за Синтра” – разказ за отвличане, за мъртво тяло на англичанин, разследване, опиум, любов и ревност, а „Изкуството да се краде” е съвременна криминална комедия за мечтата на двама дребни крадци да извършат „идеалния обир” – първо в САЩ, а после в Португалия.
Седмицата на испанското и ибероамериканското кино ще бъде закрита с два филма на Силвио Кайоци на 16 май – деня, посветен на Чили, в който ще си спомним засегнатите от земетресението през февруари.