Архив

Край на водната криза в Ямбол

След изясняване на отношенията между възложителя – Министерството на регионалното развитие и благоустройството, и фирмата изпълнител - „Газстроймонтаж”, са подновени довършителните работи по тласкателния водопровод на Ямбол.
Ремонтните дейности на съоръжението бяха внезапно преустановени, което предизвика незабавната реакция от страна на кмета Георги Славов. Той реализира редица инициативи за тяхното възобновяване, защитавайки интересите на града си, заплашен от сериозна водна криза. Поради изчерпания от десетилетие ресурс на водопровода в града и редицата аварии – общо 28 на брой за 2010 г., предизвикани от действащия към момента тласкателен водопровод, Славов изпрати писмо до регионалното ведомство и фирмата изпълнител на обекта. Кметът организира и провеждането на разговор между зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Георги Прегьов и изпълнителния директор на „Газстроймонтаж” Тодор Тодоров. Резултатът от инициативите е възобновяване на довършителните строителни дейности на тласкателя.
До окончателното изграждане остават броени дни и новият водопровод ще бъде пуснат в експлоатация. Това, както и подмененият в края на 2008 г. магистрален водопровод на улиците „Генерал Заимов” и „Граф Игнатиев”, ще гарантира десетилетия на безпроблемно магистрално водоподаване за повече от две трети от жителите на града.
Проектирането и изграждането на новото трасе е заложено в спешните и неотложни ремонти на страната още през 2008 г. Обектът е възложен за изпълнение от МРРБ, но две години по-късно все още не е изграден, въпреки важността му за гражданите на Ямбол.