Строителите чакат 260 млн. лв. след актуализацията на бюджета

Прочетена: 32

До 260 млн. лв. могат да получат строителите след актуализацията на бюджета, приета от МС в сряда и одобрена от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ден по-рано. Надеждите са свързани с обещанието на министър Росен Плевнелиев, който в специално интервю за в. „Строител” заяви, че ако се приеме актуализацията на бюджета, ще се предвидят допълнителни средства за строителство, както и пари за подготовката на проекти. „Строителите трябва да знаят, че въпреки тежката криза, в която се намираме, строителството е единственият сектор, освен тютюнопроизводството, който ще получи свежи пари сега. Без да се ангажирам окончателно с числа, защото това трябва да се приеме от парламента, но се борим да се дадат още 260 млн. лв., от които 10 млн. лв. да са за подготовка на проектите, 7 млн. лв. за археологически проучвания”, каза министърът. Той уточни, че 50 млн. лв. са предвидени за отчуждителни процедури, в това число 23 млн. лв. в района на гара Яна и 20 млн. лв. за околовръстния път в София. За „Околовръстното шосе”, където се работи денонощно, са необходими още 30 млн. лв., а за довършване на магистрала „Марица” – 36 млн. лв.

След заседанието на МС правителствената пресслужба обяви, че има допълнителни средства за инфраструктурните проекти от национално значение.
Правителството заложи дефицит от 3,9% от прогнозния брутен вътрешен продукт в актуализирания бюджет. С промени в Закона за държавния бюджет се ограничават с до 20% разходите и субсидиите, превеждани от държавата към различни ведомства. Запазват се размерите на обявените преди няколко седмици допълнителни средства за социалното подпомагане, железниците и здравната каса. Обновеният бюджет предвижда допълнителен финансов ресурс за обезщетения и помощи, изплащани от социалното министерство, на обща стойност 148 млн. лева.
Запазват се обещаната субсидия от 116 млн. лева за тютюнопроизводителите и субсидията за националната компания „Железопътна инфраструктура”.
Проектобюджетът предвижда намаляване на средствата, превеждани към общините, с 15%, но това не засяга парите за образование и социални дейности.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 30.05.2010. Категория Архив. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: