Архив

Договорили сме 37 процента от европарите

До момента са договорени 37% от цялото достъпно финансиране по европрограмите, което е над 15 милиарда лева, а изплатените пари са 10 процента. Това заяви министърът по управлението на европейските средства Томислав Дончев. Той подчерта, че за първи път имаме усвояване в двуцифрено число и че при предишно правителство усвоените средства са били в рамките на статистическата грешка.
От близо 1,5 млрд. лв. до момента над 1 млрд. са платени именно през 2010 г., уточни министърът. Той добави, че сме се разделили и с някои илюзии, като тази например, че можем да харчим европарите по балкански начин, за което пък и бяхме наказани. Вече имаме правилните рефлекси как се харчат европари, подчерта Дончев. Според него имало и още нещо много емблематично – отношението между средства за инвестиции в републиканския бюджет и разходените европейски пари за инвестиции - за първи път тази година отношението е едно към едно. Това означава, че всеки български лев, похарчен за инвестиции, е водил след себе си един европейски лев, също отишъл за инвестиции.
Имаме проблем все още със скоростта на използването на евросредствата, призна министърът. По думите му освен инфраструктурата приоритет е образованието, науката, здравеопазването.