Архив

Париж - приказка без край

Ако все още се чудите какъв новогодишен подарък да направите на най-любимите си хора, а и на себе си - Париж е чудесно предложение. Онези, които вече са били там, знаят за какво става въпрос, на другите, които предстои да открият това приказно място, мога само да им препоръчам: „Не се колебайте!”
Париж е уникален. Ежегодно 26 милиона туристи посещават френската столица. Градът е разположен на Сена, която го разделя на две части, а разходката с корабче по нея е една от атракциите, които не бива да пропускате.
Айфеловата кула е един от символите на Париж. Висока е 320 м, а конструкцията й е скрепена от 2,5 млн. нита.
За да достигнете пеш до първото ниво, е нужно да изкачите 360 стъпала, до второто - 700, а до третото - 1652 стъпала.
При ясно време от галерията на кулата, която се намира на височина 274 м,
се виждат околностите на града в радиус от приблизително 70 км.
Триумфалната арка ознаменува победите на Франция, от нея започва и най-известният булевард в Париж – Шан-з-Елизе, който за коледните и новогодишните празници е вълшебно осветен. Тук е меката на световните марки - Луи Вюитон, Шанел, Гучи, Гирлен – това е раят за фешън маниаците. Кафетата и ресторантите на булеварда предлагат уют и добра храна, където многобройните гости на френската столица да си починат и да се постоплят. Въпреки че голяма част от тях са открити, заведенията са снабдени с подходящо отопление, така че да ви бъде топло, но и да чувствате част от атмосферата на булеварда.
Ако искате задължително да обиколите емблематичните за Париж места, не бива да пропускате Лувъра, катедралата Нотр Дам (Парижката Света Богородица) и двореца Версай.
За ценителите на добрата кухня престоят в Париж е шанс да посетят ресторанта на един от кулинарните законодатели на нашето време. Мястото е на 125 метра над земята в разположения на втория етаж на Айфеловата кула ресторант „Жул Верн”. До него се стига с отделен асансьор. Там можете да опитате ястията на гуруто на френската кухня Ален Дюкас. Той е притежател на 22 ресторанта, пет хотела и три училища за готвачи. През декември 2007 година открива уникалния „Жул Верн”. Обзавеждането му е съобразено с теглото, което над 100-годишната конструкция на кулата може да понесе, а инвестицията е близо 6 млн. евро.
Ако решите да посетите ресторанта, трябва да си направите резервация поне 1 месец по-рано.
Париж без нощния живот би изглеждал непълен. „Мулен Руж”, „Лидо”, „Крейзи хорс” примамват туристите с блясък и атрактивност.
Това е само малка част от приказката, наречена Париж, така, както авторът го е почувствал. Нещо като начало на приказка. Допишете я.