Архив

Новини

Близо 300 млн. лв. за инфраструктура в София

Рамката на столичния проектобюджет е 1 302 678 203 лева

Във внесения в деловодството на Столичния общински съвет проектобюджет на София са предвидени 251 014 078 лв.
приходи за делегирани от държавата дейности. Заложени са 324 691 846 лв. средства от европейски оперативни програми, както и 38 млн. лв. - от Столичния общински приватизационен фонд. Като цялостната рамка проектобюджетът за 2011 г. е 1 302 678 203 лева.
За текущите ремонти на пътищата са определени 26,180 млн. лв., за поддръжката на колекторите - 760 000 лв. За премахването на опасни сгради са предвидени 505 хил. лева.
Средствата за продължаващото строителство на втория метролъч са 100 млн. лв., други 122 328 048 лв. са за строителството на съоръжения за третиране на отпадъците от ОП „Околна среда”. По същата програма ще се финансира и изграждането на четири канализационни колектора в „Овча купел” - 7,25 млн. лв., и в кв. Суходол - 5,060 млн. лв., изграждането на канализация в местностите Манастирски ливади-изток, Кръстова вада-изток и Гърдова глава - 1,465 млн. лв.
От ОП „Регионално развитие” се очаква финансиране с 37,224 млн. лв., а от програма ИСПА - 50,538 млн. лв.
За капиталови разходи в транспортна инфраструктура са заложени 79,359 млн. лв., а за заплащането на разходите в градския транспорт - 90 млн. лв.
В проекта за бюджет са предвидени и 20,8 млн. лв. за поддържане на уличното осветление, светофарните уредби, както и за плащането на електроенергията им. Общо 1,2 млн. лв. са парите за почистване на речни корита, 345 хиляди лева - за ремонта на фонтани и минерални извори, а 150 хил. - за ремонта и поддръжката на чешмите в парковете и градините.
Заложени са 1 млн. лв. за довършване на училището в кв. „Стрелбище”.
С гласуваната промяна на данък сгради на последната сесия на Столичния общински съвет се очаква да се съберат 88 млн. лв. По закон той се плаща на две равни вноски - от 1 март до 30 юни и до 30 ноември. Същевременно от такса смет са предвиждат 175 млн. лв.
През идващата година от Столичната община се надяват да постъпят 3,6 млн. лв. от туристически данък, като размерът му ще е минималният, определен в закона.
В разходната част на бюджета са заложени общо 93 130 629 лв. за дейност „Чистота”. От патентни данъци в София се очакват общо
4,5 млн. лв.
Бюджетът на столицата ще бъде приет през януари следващата година след обществено обсъждане.Сръбският екоминистър:

Участието ни в АЕЦ „Белене” не е реално

Участието на Сърбия в изграждането на Атомната централа „Белене” в България в този момент не е реално, заяви министърът на околната среда и градоустройството на Сърбия Оливер Дулич. В интервю за агенция Бета Дулич каза, че дебатът за сръбското участие в проекта се е водел повече в медиите, отколкото в правителството.
Според него Сърбия не трябва да мисли за изграждане на атомни централи, докато не използва всички ресурси на възобновяемите източници на енергия. „Сърбия трябва да мисли за това да компенсира енергийния дефицит от възобновяеми източници на енергия, тъй като има огромен потенциал в областта на биомасата и водите”, заяви Дулич. Изявлението му противоречи на изказванията на премиера Мирко Цветкович и министъра на енергетиката Петър Шкундрич, че Сърбия има желание да участва в АЕЦ „Белене”. Министърът на енергетиката Петър Шкундрич на няколко пъти съобщаваше, че Сърбия е заинтересована от участие в изграждането на атомна централа в България и очаква да й бъде представено проучване за изграждането.
Премиерът Бойко Борисов вече изпрати официални покани до Сърбия и Хърватия, а после и до Македония да получат по „1, 1,5 до 2 процента” от АЕЦ „Белене“. Офертата му бе за включване срещу дългосрочно изкупуване на ток от централата.Освободиха Орлин Хаджиянков от „Холдинг Пътища”

Орлин Хаджиянков е освободен като изпълнителен член от борда на „Холдинг Пътища” и „Железопътна инфраструктура - холдингово дружество”, съобщиха от двете компании. Решението за това е взето на заседание на съвета на директорите на 22 декември. Хаджиянков остава член на борда и на двете фирми. „Нове холдинг”, в което мажоритарен собственик е Васил Божков, поема управлението на инфраструктурните дружества. Функциите на Хаджиянков ще се изпълняват от изп. директор на „Нове холдинг” Мирослав Илиев, показват решенията на директорските бордове, публикувани в търговския регистър. За прокурист на „Холдинг Пътища” е назначен Димитър Гьошев.
Промените в управлението на „Холдинг Пътища” и „ЖП инфраструктура - холдингово дружество” са продиктувани от желанието на мениджмънта да оптимизира ефективността на компанията, обясняват от двете фирми. През ноември Комисията по финансов надзор състави актове на Орлин Хаджиянков, защото той не разкри навреме информация за прехвърлянето на контрола в три дъщерни дружества на „Холдинг Пътища” – „Видапътстрой”, „Пътинженеринг-М” и „Пътностроителна техника”.
За деветмесечието на 2010 г. консолидираните приходи от продажби на „Холдинг Пътища” се понижават с 22% на годишна база до 57,2 млн. лв., а нетната загуба намалява с 28% на годишна база до 5,3 млн. лева.
В началото на декември компанията обяви, че е сключила нови договори за поддържане на 1845 км републиканска пътна мрежа с агенция „Пътна инфраструктура”. „Холдинг Пътища” е водещ партньор и в консорциума, който изгражда лот 4 на магистрала „Тракия”. От началото на годината акциите на „Холдинг Пътища” са поевтинели с над 72%. При „ЖП инфраструктура - холдингово дружество” спадът на цените на акциите е с 44%.Правителството с неотложни мерки за Шенген

Правителството одобри план за действие по изпълнение на неотложни мерки във връзка с присъединяването на България към Шенгенското пространство. С тях се отговаря на препоръките, направени в експертните доклади за изпълнението на критериите. Страната ни премина всички оценки по Шенген в областите „Полицейско сътрудничество”, „Защита на личните данни”, „Визи”, „Граници” (морски, въздушни и сухоземни) и „ШИС/СИРЕНЕ”.
В рамките на процедурата за проверка на готовността на България за постигане на критериите страната ни получи положителни оценки за изпълнението на шенгенските критерии. В областта „Сухоземни граници” се проведе допълнителна визита от Комисията за оценка в началото на декември 2010 г.,
в рамките на която беше посетен граничен полицейски участък Свиленград и гранично-пропускателен пункт Капитан Андреево. Част от дейностите по препоръките на Комисията за оценка от тази проверка са в процес на изпълнение.
Одобреният от правителството план е структуриран в два раздела – неотложни мерки до 31 март 2011 г. и последващи мерки – до 31.12.2011 г.
Сред неотложните мерки са осигуряване на необходимия брой стационарни, носими и мобилни ТЕТРА терминали в граничната зона на външните сухопътни граници, завишаване на планираните количества горива за ГД „Гранична полиция”, адаптиране на съществуващия модул „Ротация” и внедряването му на ГКПП и др. Част от последващите мерки са провеждането на процедури по доставка и монтиране на устройства за откриване на укрити лица в товарни автомобили, изграждане на пунктове за временно базиране на хеликоптери на морската и западната сухопътна граница, осигуряване на резервни комуникационни канали и т.н. Мерките са общо 32.
Изпълнението на препоръките на Комисията за оценка, включени в плана под формата на различни дейности, е задължително условие, което ще гарантира успешното присъединяване на България в заявения срок през март 2011 г.