Архив

860 брачни договора сключени за една година

Една година след влизането в сила на новия семеен кодекс, с който за първи път в България се въведе възможността съпрузите да уредят отношенията си чрез договор, какво показва статистиката? Как българинът възприема брачния договор и кое надделява - здравият разум или любовта?
Новият семеен кодекс влезе в сила на 1 октомври 2009 година. За първи път той даде възможност страните да уреждат имуществените си отношения в три различни режима -съпружествена общност, разделност и брачен договор. Въпреки скептицизма, подхранван от мита за горещия темперамент на българина и неговата емоционалност, безстрастната статистика показва, че за период от 1 година у нас са сключени 860 брачни договора. Доста добър резултат, макар че сме още далеч от някои европейски държави като Франция например, където една трета от брачните двойки залагат на подписан договор. По тази толкова актуална тема, както и във връзка с приетите съвсем наскоро промени в кодекса, касаещи вписването на брачните договори, с цел предотвратяване на имотни измами, потърсихме мнението на Антония Петрова, която освен че е юрист, е и „Мис България” за 2009 година.


Антония Първанова:

Бързото вписване е гаранция срещу имотните измами

Какво показва изминалата година, как възприема българинът брачния договор и кое надделява повече - здравият разум или любовта?
Брачният договор вече е факт в България и все повече двойки прибягват към него, за да регулират собствените си отношения. А за изминалата една година, откакто е въведен този институт у нас, близо 1000 двойки са се възползвали от това изменение, което за нашето консервативно в това отношение общество е наистина една добра цифра. Брачният договор в крайна сметка преди сключването на брака или по време позволява на двойките да въведат ред в отношенията си. И всъщност какво надделява - любовта или имуществените отношения? - те преценяват по този начин.

На 21 декември влязоха в сила промени в семейния кодекс, част от които касаят вписванията на брачния договор. Как ще ги коментирате?
Чл. 39 от Семейния кодекс казва, че брачният договор трябва да се вписва, но допреди промените не беше посочено кога. Докато сега законът предвижда той да бъде вписан същия ден, както всички други актове за собственост, като нотариалните актове, договорите за делби, ипотеки, които се вписват веднага още същия ден в Агенцията по вписванията. Брачният договор не трябва да прави изключение от нотариалните актове и всички други договори за собственост, които имат прехвърлително действие. Това е и мярка за противодействие срещу имотните измами.

Как Мис България се чувства на юридическото поприще и какво ще пожелаете на читателите на в. „Строител”?
Искаше ми се разговорът да не навлиза в лична тематика, но как бих могла да отговоря, освен че се чувствам прекрасно, чувствам се добре. Надявам се да навляза изцяло в тази нова сфера и наистина да се почувствам в свои води. На вашите читатели мога да пожелая много здраве, семейно щастие и късмет през новата 2011 година.