Архив

Бавно усвоявате европарите, предупреди Барозу


Европейската комисия критикува България за недостатъчната скорост при усвояването на средства по две оперативни програми –„Транспорт” (пътен и железопътен) и „Околна среда” (води). Това съобщи министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. Критиката е лично от председателя на ЕК Жозе Барозу. На пресконференцията присъстваха министър-председателят Бойко Борисов и министрите Николай Младенов, Александър Цветков, Росен Плевнелиев и Нона Караджова. Към 6% е усвояването на еврофондовете към момента, съобщи премиерът Бойко Борисов. Разплатените средства наближават 10%, уточни Томислав Дончев.
По думите на Борисов в писмото от Барозу, което е и до Румъния, личи разликата, която се прави между двете страни – критиките към северната ни съседка са били по-големи. В първата част на коментара на процесите в България се говори за забавянето по две оперативни програми. Във втората част се изразява подкрепа към правителството по усвояване на еврофондовете.
Министрите на околната среда и на транспорта Нона Караджова и Александър Цветков заявиха, че са предприети мерки по бележките на ЕК за секторите „Транспорт” и „Води”. Караджова каза, че срещу 40 млн. лв. през октомври 2009-а по Оперативна програма „Околна среда” вече са разплатени 240 млн. лв. В момента се оценяват и скоро ще бъдат одобрени проекти в сектор „Отпадъци” за над 300 млн. лева. В сектор „Води” се оценяват проекти за около 500 млн. евро и очакванията са следващата година сключените договори да са на стойност около 1 млрд. евро. Важно е да не се допусне втори път да бъдат спрени проекти и разплащания, коментира министърът.
От 2003 г. до септември 2009 г. по програма ИСПА са разплатени 360 млн. лева, а от октомври досега – 308 млн. лева, каза още Караджова. Тя отбеляза, че се очаква удължаване на периода, в който могат да се извършват разплащания по 6 проекта, а още два проекта се договарят.
Към момента има 62% усвояемост по ИСПА в сектор „Околна среда” и с удължаването на периода за 6-те проекта усвояването по програмата може да стигне до 80%, коментира министърът.