Архив

Метротунелът под Централна гара готов

Готови са 51% от дейностите по втория метродиаметър от столичното метро. С пускането на тази част се очаква 25% облекчаване на трафика в София. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, която посети изграждащата се метростанция пред Централна гара. В момента там работи земекопачна машина. Дейността на машината продължава 5 месеца и досега са прокопани 1000 метра. В последните дни от кв. „Банишора” до Централна гара машината е прокопавала по 20 метра на ден. През март тя трябва да стигне до „Лъвов мост”. През месец май трябва да е при метростанцията на ЦУМ, а през септември 2011 година при кръстовището на бул. „Витоша” и бул. „Патриарх Евтимий”.
Към момента 180 хил. души се движат със столичното метро. Очаква се след пускането на втория метродиаметър този брой да нарасне до 400 хил. души. През 2011 година ще се извърши реконструкция на подлеза на НДК. Фандъкова обясни още, че през 2012 година с пускането на втория метродиаметър в столичното метро от кв. „Надежда” до кв. „Лозенец” ще се стига за 15 минути.
Строителството е съобразно графика. Изграждането на 3,5 км тунел трябва да приключи в края на август 2011 г.
Кметът на София сподели, че над самата метростанция ще има два етажа паркинги за 160 автомобила с входове от страната на жп и автогарата и от страната на хотел „Принцес”. „Заедно със строителството на метростанцията ще бъдат реконструирани и подлезите пред автогарата и частично подлезът пред гарата.