Архив

Васил Василев: 2011 - безработицата се увеличава, пазарът на труда се свива

Логично е безработицата да се увеличава, когато пазарът на труда се свива. Това каза пред медиите Васил Василев, основател на Съюза на работодателите в България. По думите му стана ясно, че не се очаква тя да намалее.
„За да можем да започнем да излизаме от кризата, за да намалее безработицата, за да се засили заетостта, пътят е само един – стимулиране на българското производство, преустановяване на всички действия, които му вредят. Бих призовал дори към засилване на протекционистичните мерки на пазара в България, защото това е формула, към която вече се обръщат дори във Франция. Правителството е необходимо да вземе спешни мерки, за да не се стигне до влошаване на пазара на труда и съответно на социалната обстановка в страната през следващата година”,
каза Василев.
Според него абсолютно необосновано е вдигната възрастта за пенсиониране и не са били потърсени резервите, които съществуват, за да не се стигне до това положение. „Разбира се, от една страна, има немалко хора, които казват – вижте как е в Германия, как е в Англия или във Франция, но същите тези хора забравят, че българинът живее средно с 5-7 години по-малко от германеца, французина или англичанина. Тоест, ако се върви само по този път, по който вървят в момента властите, те теоретично ще доближат момента, в който възрастта за пенсиониране ще съвпада с възрастта на умиране. Това нещо би трябвало да се промени и най-добрият изход от цялата тази каша, която все повече се забърква, е да се даде възможност парите да се спестяват от всеки, който иска, в размер, който той иска, като той определя кога да се пенсионира и как и по какъв начин да инвестира в собствените си старини”, смята експертът. Според него държавата би следвало да определи една минимална пенсионна вноска върху една минимална работна заплата, която при пенсионирането на човека да му даде една минимална пенсия. Оттам нататък всеки трябва да е отговорен да намери за себе си най-добрите пътища за това как да осигури старините си, завърши Василев.