Архив

Възхищавам се на Уго Чавес

Прочутият режисьор Оливър Стоун определи венецуелския президент Уго Чавес като водач на движението за „социална трансформация” в Латинска Америка. Това се случи в столицата на Венецуела - Каракас, където той представи новата си документална лента „South of the Border".
Филмът включва интервюта на Стоун с Чавес и други шест президенти с леви възгледи като управника на Боливия Ево Моралес и този на Куба Раул Кастро.
Американският режисьор заяви, че дълбоко се възхищава на Чавес, но и че не би било лошо венецуелският лидер да ограничи телевизионните си изявления. „Изключително много уважавам Уго. Много го харесвам като човек, но ми се ще да кажа едно - той не бива да се показва по телевизията толкова често. Като режисьор мога да заявя, че не е никак приятно да те командва някой, а си мисля, че той има тази склонност", каза Стоун на пресконференцията.
Авторът на култови ленти като „Доорс” и „Убийци по рождение” сподели, че Чавес е войник по сърце и говори от сърце. Той е убеден също, че венецуелският държавен глава ще остане в историята и заради харизмата си. „Това е един позитивен портрет на мъж, непознат в Америка, който освен всичко друго е и демонизиран в щатската и европейската преса”, декламира трикратният носител на „Оскар".
Ел Президенте, който присъства на представянето на филма в Каракас, нарече Стоун добър приятел и заяви: „В Северна Америка и Европа ни представят в изключително негативна светлина, докато те се изкарват света вода ненапита. А Оливър просто се опитва да каже истината.”
Създателят на „Взвод" обясни решението си да не интервюира опонентите на Чавес с факта, че хората вече са чували тези нападки и филмът не е своеобразен съдебен процес срещу политика.
„Това е въведение в цяло едно движение в Южна Америка, за което американците не са и чували”, сподели холивудската легенда.
Стоун стартира обиколка из Латинска Америка за популяризирането на филма, като се планират прожекции в Еквадор, Бразилия, Боливия, Парагвай и Аржентина. Документалната лента ще бъде показана и в някои щатски градове и европейски държави през това лято.