Архив

Обобщиха постигнатото в сектор „Транспорт” по ИСПА

67 км жп линии, 7 жп гари, 205 км пътища I клас, 39 км автомагистрали (без АМ „Люлин“) и изграден терминал на летище София включва обобщеният отчет за свършеното в сектор „Транспорт” на ИСПА до края на 2010 г., представен от заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски пред Комитета за наблюдение. Продължава и работата по проекта за изграждане на моста над река Дунав при Видин-Калафат, като към момента са изпълнени 60% от строително-монтажните работи по мостовото съоръжение и 53% от прилежащата инфраструктура, a разплатените средства по тях са над 115 млн. евро, заяви Московски. В рамките на заседанието стана ясно, че скоро ще бъде получен и отговорът на Европейската комисия по искането за удължаване на срока за ползване на европейските средства за Дунав мост-2 до края на 2012 г.
По жп проекта „Пловдив-Свиленград” са изпълнени 90% от общия обем строителни работи по фаза 1 - Крумово-Първомай, като разплатените средства са в размер на 87 млн. евро. Строителните работи по фаза 2 - Първомай-Димитровград, са изпълнени 70%, разплатени са 47 млн. евро. За останалата част на трасето – от Димитровград до Свиленград, има вече изготвена апликационна форма за финансиране по ОП „Транспорт”, която се разглежда в ЕК.
94% финансово изпълнение и 96% изпълнение на строителните дейности по АМ „Люлин” отчетоха от агенция „Пътна инфраструктура”. Очаква се строителните работи по нея да приключат до 15 май 2011 г. Представляващият ЕК на заседанието ръководител на отдел „България” в Главна дирекция „Регионална политика” Карстен Расмусен даде изключително висока оценка на строителството на автомагистралата. Расмусен отбеляза, че АМ „Люлин” е красива магистрала и поздрави екипа за свършената работа.